Wellcome Images
Cro-magnon

Vem var Europas första mordoffer?

För cirka 150 år sedan hittades kvarlevor av åtta människor i en grotta i Frankrike. Nu visar en undersökning att en av personerna mötte ett brutalt öde för över 30 000 år sedan.

En grupp arbetare gjorde stora ögon, när de 1868 råkade hitta en hög med mänskliga kvarlevor i en grotta i södra Frankrike.

Närmare undersökningar visade att benen tillhört åtta Homo sapiens – fyra vuxna och fyra barn – som troligen placerats i en gemensam grav för 31 000–33 000 år sedan. Då var de döda de äldsta Homo sapiens som någonsin hittats i Europa.

Nu visar en ny undersökningatt det cirka 150 år gamla fyndet är ännu mer unikt, för en av de vuxna är sannolikt också det första dokumenterade mordoffret i Europa.

Cro-magnon

Det omdiskuterade kraniet har ett tydligt märke efter ett hårt slag i pannan.

© Wellcome Images

Slag före eller efter döden?

Bland benen finns ett kvinnligt kranium med en suspekt fraktur i pannan, vilket har fått forskare att grubbla i åratal.

Hittills har experterna varit oeniga om huruvida skadan inträffat före eller efter personens död. Oklarheten beror inte minst på att kraniet tidigare limmats ihop längs frakturlinjerna och därför har varit svårt att analysera.

Nu har forskare vid Université de Bordeaux och Université Paris Cité använt datortomografi för att skapa en 3D-rekonstruktion av kraniet, och den visar att frakturens yta är slät och vågig – vilket är typiskt för skallfrakturer som inträffar omedelbart före döden.

Enligt forskarna har offret överlevt själva slaget och levt i flera veckor med olidliga smärtor, kramper och delirium, innan hon gled in i koma – och till slut gick bort.

Placeringen och formen på frakturen indikerar att den döda träffats av ett slag med ett trubbigt föremål. Forskarna tror att mordvapnet med stor sannolikhet har varit en stenyxa.