Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vem uppfann Heimlichmanövern?

Heimlichmanöverns uppfinnare ville rädda människorna som varje år kvävdes till döds på restauranger och uppfann därför en ny metod. Metoden har visat sig vara synnerligen effektiv. Man uppskattar att den har räddat uppemot 100 000 människor till livet.

Bettmann/Getty Images

Heimlichmanövern är en livräddande teknik, som kan användas för att ­för­hindra att en person som fått ett främmande föremål i luftstrupen kvävs.

Manövern utvecklades på 1970-talet av den amerikanske kirurgen Henry Heimlich. Innan Heimlich lanserade sin teknik var den gängse metoden att dunka en person hårt i ryggen, om hen fått något i fel hals.

Metoden var dock inte alltid effektiv, och när Heimlich fick höra att flera tusen personer varje år avled av kvävning på restauranger, beslutade han sig för att utveckla en ny teknik.

Heimlichmanövern sprids

Han experimenterade med att pressa ner en liten ballong i halsen på sövda hundar, som han därefter försökte ”rädda”.

Under sina försök upptäckte Heimlich att den effektivaste metoden för att få ut ballongen ur djurets hals var att gripa om hunden bakifrån och pressa hårt om övre delen av magen.

År 1974 presenterades den nya manövern, och snart fylldes tidningarna av dramatiska artiklar om nödställda personer som räddats av Heimlichs nya uppfinning.

De följande åren blev manövern den teknik som rekommenderades för att förhindra kvävningsdöd. I dag är Heimlichmanövern ett stående inslag i de flesta förstahjälpenkurser.

Elizabeth Taylor är en av de kända personer som räddats av Heimlichmanövern.

© Dell Publishing

Heimlich har räddat flera stjärnor

Enbart i USA har omkring 50000 personer – enligt Henry Heimlich själv – räddats från att kvävas av hans manöver.

Nyhetsmediet BBC uppskattar att upp till 100000 personer kan tacka Heimlich för att de lever.

Bland de många som räddats finns en lång rad berömdheter, till exempel president Ronald Reagan, som fick en jordnöt i fel hals ombord på ett flygplan, och skådespelerskan ­Elizabeth Taylor, som höll på att dö när ett litet ­kycklingben fastnade i hennes hals.

Läs också:

Vetenskap

Penisavund och oidipuskomplex: Freud var besatt av sex

11 minuter
freeman utför lobotomi
Medicin

Vem utförde den första lobotomin?

2 minuter
hjärna psykologi historia
Vetenskap

Hjärnan är rätt primitiv

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj