Bettmann/Getty Images

Vem uppfann Heimlichmanövern?

Heimlichmanöverns uppfinnare ville rädda människorna som varje år kvävdes till döds på restauranger och uppfann därför en ny metod. Metoden har visat sig vara synnerligen effektiv. Man uppskattar att den har räddat uppemot 100 000 människor till livet.

Heimlichmanövern är en livräddande teknik, som kan användas för att ­för­hindra att en person som fått ett främmande föremål i luftstrupen kvävs.

Manövern utvecklades på 1970-talet av den amerikanske kirurgen Henry Heimlich. Innan Heimlich lanserade sin teknik var den gängse metoden att dunka en person hårt i ryggen, om hen fått något i fel hals.

Metoden var dock inte alltid effektiv, och när Heimlich fick höra att flera tusen personer varje år avled av kvävning på restauranger, beslutade han sig för att utveckla en ny teknik.

Heimlichmanövern sprids

Han experimenterade med att pressa ner en liten ballong i halsen på sövda hundar, som han därefter försökte ”rädda”.

Under sina försök upptäckte Heimlich att den effektivaste metoden för att få ut ballongen ur djurets hals var att gripa om hunden bakifrån och pressa hårt om övre delen av magen.

År 1974 presenterades den nya manövern, och snart fylldes tidningarna av dramatiska artiklar om nödställda personer som räddats av Heimlichs nya uppfinning.

De följande åren blev manövern den teknik som rekommenderades för att förhindra kvävningsdöd. I dag är Heimlichmanövern ett stående inslag i de flesta förstahjälpenkurser.

Elizabeth Taylor är en av de kända personer som räddats av Heimlichmanövern.

© Dell Publishing

Heimlich har räddat flera stjärnor