Världens äldsta mumier blir till svart slem

Mer än hundra mumier från Chile och Peru löper risk att försvinna i en sörja av svart, geléaktigt slem, efter att klimatförändringar har fått bakterier att blomma upp på de gamla likens intorkade hud.

Det svarta slemmet breder ut sig på överkroppen av en chinchorromumie på San Miguel de Azapa-museet i Arica i Chile.

© Vivien Standen / Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Det sjuder av liv på döda människors hud och experterna sliter sitt hår.

Många av de totalt 120 gamla mumierna på det arkeologiska museet i staden Arica i norra Chile håller på att förvandlas till ett geléaktigt, svart slem, efter att de utsatts för ett elakartat bakterieangrepp.

”De lokala mikroorganismerna kan äta upp de här figurerna helt” säger biologiprofessorn Ralph Mitchell vid Harvarduniversitetet till Live Science.

Hudbakterier frossar på mumier

Ralph Mitchell och hans grupp av experter från Harvard har undersökt de inemot 7000 år gamla mumierna på inbjudan av det drabbade museet.

Det visar sig att helt vanliga hudbakterier angripit mumiernas pergamentaktiga hud, efter att luftfuktigheten i området har stigit.

Det fuktigare klimatet och bakterieuppblomstringen beror sannolikt på klimatförändringar.

Mumierna kommer från Atacamaöknen i norra Chile och södra Peru (grönt), där chinchorrofolket levde mellan 7000 och 1500 före Kristus. Den äldsta mumien är från 5050 före Kristus och betraktas som världens äldsta.

Museet vädjar till UNESCO om hjälp

Nu försöker det chilenska museet få områdets mumier upptagna på UNESCO:s lista över världsarv för att få resurser och locka experter inom konservering.

Det krävs helt rätt temperatur, luftfuktighet och belysning om inte mumierna långsamt ska rinna ut ur världshistorien som svarta slemklumpar.