Våra stenåldersförfäder hade sex med allt på två ben
Ny forskning på människans gener visar att många av oss uppvisar DNA-spår av flera utdöda, tidigare okända människoarter.

På stenåldern hade Homo sapiens sex med flera andra människoarter, men om det fanns kärlek med i bilden kan forskarna inte säga.
Tidiga Homo sapiens hade sex med minst fyra andra människoarter när de emigrerade från Afrika, vilket skedde från omkring år 70 000 före Kristus.
Det visar forskning vid University of Adelaide i Australien. Genom att analysera DNA från hela världen har en grupp forskare visat dels att vårt DNA innehåller spår av flera utdöda människoarter, dels hur uppblandningen gick till.
Var tillsammans med okända människoarter
Två av dessa grupper, neandertalarna och denisovamänniskorna från Asien, var kända sedan tidigare, men forskarna har även hittat DNA-spår efter två okända människoarter. Den ena bodde i södra delen av Asien och den andra på den indonesiska ön Flores. Det rör sig emellertid om en annan ras än Homo floresiensis, som man också har hittat spår efter på Flores. Eftersom man nästan inte vet någonting om dessa båda raser kallas de tills vidare bara ”Utdöd hominin 1” och ”Utdöd hominin 2”.
”Öarna i Sydostasien var en myllrande plats när de som vi kallar moderna människor kom till regionen för första gången. Minst tre andra människoarter bodde i området, och våra förfäder parade sig med dem innan de andra arterna dog ut”, berättar doktor João Teixeira, som ingår i forskargruppen.