Charles Darwin

Tjuv lämnar tillbaka Darwins stulna anteckningsböcker

I tjugo år har Darwins anteckningsböcker varit försvunna. Nu har en vädjan från Cambridge University fått tjuven att ångra sig.

Under påsken placerades en rosa presentpåse på golvet utanför ett kontor på Cambridge Universitys bibliotek. När en bibliotekarie undersökte påsen visade den sig innehålla ett brunt kuvert med denna maskinskrivna text:

”Till bibliotekarien – glad påsk – X.”

Inne i kuvertet låg två ovanliga ”påskägg” i form av Charles Darwins ursprungliga anteckningsböcker, som försvann för mer än tjugo år sedan.

De ovärderliga böckerna innehåller viktiga anteckningar från Darwins arbete med evolutionsteorin.

Tjuven återbördade anteckningsböckerna i en rosa presentpåse, ett brunt kuvert och bibliotekets ursprungliga låda.

© Cambridge University

”Jag blev förkrossad, när jag fick reda på att de blivit stulna, och min glädje över deras hemkomst är omåttlig”, säger bibliotekarien Jessica Gardner.

Stöld utlöste uppgradering av säkerheten

Anteckningsböckerna innehåller bland annat Darwins ursprungliga teckning av ”livets träd”.

Upptäckten av stölden fick Cambridge University att genomföra en omfattande uppgradering av säkerheten.

Bland annat förfogar biblioteket nu över ett högsäkerhetsrum och nya, speciella läsesalar. ”Övervakningskameror, tillträde med passerkort till känsliga områden, en särskild vaktstyrka på området”, hör också till åtgärderna, förklarar Jessica Gardner.

Vem tjuven är vet polisen ännu inte, men utredningen pågår. Enligt bibliotekarierna har tjuven tagit väl hand om anteckningsböckerna, som inte tagit någon skada.

VIDEO: Se Darwins anteckningsböcker och de sorgsna bibliotekarierna