Tio märkliga sällskapsdjur
Elisabeth I höll marsvin, den franske generalen Lafayette hade en alligator i Vita husets badkar och Henrik III fick en elefant i present av den franske kungen. Läs om 10 exotiska sällskapsdjur genom tiderna.

Henrik III:s elefant tecknad av Matthew Paris. Elefanten, som var en gåva från Frankrikes kung Ludvig IX, blev ett dyrt nöje för den engelska kronan, inte minst eftersom dess kost utgjordes av första klassens kött och dyrt rödvin.
1. Dog elefanten av alkoholförgiftning?
I december 1254 gav den engelske kungen Henrik III sheriffen i grevskapet Kent ett något speciellt uppdrag. Han skulle skaffa ett fartyg, som kunde transportera en elefant från Wissant nära Calais på den franska kanalkusten till London. Dessutom skulle det byggas ett lämpligt stall till djuret på Tower of London.
Elefanten var en present från den franske kungen Ludvig IX. Åren 1252–53 var Ludvig på korståg, och emiren av Egypten hade vid det tillfället skänkt honom en elefant för att besegla ett strategiskt samarbete i kriget mot muslimerna i Syrien. Det är troligen denna elefant son ankom till London, där stallet nu stod klart.
Ett dyrt nöje
Källorna innehåller noggranna anteckningar om kostnaderna för elefantens uppehälle. Den kostade år 1256 statskassan drygt 24 pund, vilket var mer än vad det kostade att hålla en riddare i kungens tjänst. Trots god omvårdnad dog elefanten den 14 februari 1257.
Sällskapsdjur med hårda livsvillkor
Det påstås att elefanten dog för att den fick för mycket rödvin. Detta är knappast sant. Den troligaste dödsorsaken är att elefanten har haft hårda livsvillkor i den grå, engelska vintern.
2. Giraffen bröt nacken
I renässansens Europa hade varje furste med självaktning ett menageri – en samling exotiska djur. Härskaren i Florens, Lorenzo de Medici, övertrtäffade dem alla, när han 1486 fick en giraff i sitt menageri. Denna giraff är det första dokumenterade exemplaret av en giraff i Europa sedan antiken.
Giraffen väckte jubel
Lorenzos giraff var en omedelbar sensation i Florens. ”Folk tror att de ser ett torn och inte ett djur,” skrev diktaren Antonio Costanzo. Giraffen vandrade runt på palatset och väckte stort jubel, när den kikade in genom fönstren på andra våningen.
… men bröt nacken
Lorenzo själv led av dåliga nerver, men fann ro, när han var tillsammans med sina djur. Därför var det en stor tragedi att giraffen kort efter sin ankomst till Florens fick huvudet i kläm i takkonstruktionen i det specialbyggda stallet, varvid den bröt nacken och dog.
En stor bedrift
När Medici-familjen långt efter Lorenzos död 1492 bad författaren, arkitekten och målaren Giorgio Vasari måla en tavla, som skildrade Lorenzos viktigaste bedrifter, stod giraffen centralt placerad, trots att dess vistelse i Florens blev mycket kort.
3. Drottningens sällskapsdjur skapade marsvinsmode
Det anses att den engelska drottning Elisabeth I hade ett marsvin som sällskapsdjur.
Den lilla gnagaren härstammar ursprungligen från Sydamerika, där indianstammar i Anderna redan omkring år 5000 f Kr födde upp dem för att ätas. Den första europeiska beskrivningen av marsvinet härrör dock först från 1554, och det var också ungefär då som spanska och engelska handelsmän tog med sig det exotiska djuret hem till Europa.
Elisabeth regerade från 1558 till 1603 och var en mycket populär monark. Hennes popularitet har säkert varit en bidragande orsak till att blev modernt att hålla marsvin i de europeiska furstehusen.
4. En elefant startade reformationen?
År 1513 mottog påven i Rom – Leo X – en ovanlig gåva. Kung Manuel I av Portugal skickade nämligen påven en vit elefant som tecken på sin lojalitet mot den romerskkatolska kyrkan.
Påvens favoritdjur dog
I Rom blev elefanten Hanno snabbt påvens favoritdjur. Leo lät bygga ett särskilt stall till Hanno mellan Peterskyrkan och påvepalaset, och flera gånger deltog elefanten i processioner genom Rom. Bara tre år efter ankomsten blev Hanno emellertid plötsligt sjuk och dog kort tid därpå i den mycket låga åldern sju år.
Reformation och uppgörelse med slöseriet
Dödsfallet var inte den enda olycka som drabbade Leo X. Martin Luther spikade 1517 upp sina teser på kyrkdörren i Wittenberg, vilket blev starten på reformationen. Denna blev samtidigt en protest mot det extravaganta slöseri som präglade den katolska kyrkan, och som Hanno ju precis hade varit en symbol för.