Födslar, sjukdomar och till och med en flytt från ett område till ett annat sätter bestående spår i tänderna, som kan avläsas likt ett träds årsringar.
Det konstaterar en grupp forskare vid New York University i en banbrytande ny rapport.
Information lagras livet igenom
Forskarna studerade den så kallade cement, som skyddar tandrötterna.
Från det att tanden dyker upp i munnen bildar cementen varje år nya lager. Det är via dessa ”årsringar” forskarna kan spåra förändringar.
”En tand är inte statisk och död. Den anpassar sig hela tiden och reagerar på fysiologiska händelser”, skriver studiens huvudförfattare Paola Cerrito i ett pressmeddelande.
Till och med fängelsevistelser syns
Forskarna undersökte fyrtiosju tänder från femton avlidna personer vars livshistoria var känd.
När de studerade ”årsringarna” i en ung kvinnas cement kunde de till exempel se en markant förändring när hon var arton år och flyttade från landsbygden till staden och där fick andra kostvanor.
Hos andra av de femton personerna konstaterades förändringar i samband med födslar, pubertetens inträde, svåra sjukdomar och fängelsevistelser.
Allt detta är stressorsakande faktorer som lämnar spår i cementen.
Upptäckten kan få stor betydelse för framför allt arkeologer, eftersom det nu kommer att vara möjligt att undersöka skelett från forntiden och ta reda på ännu mer om de avlidna genom att jämföra eventuella skriftliga källor om deras liv med tändernas biologiska arkiv.