Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Påfågelns fjäderdräkt irriterade Darwin

Teorin om det naturliga urvalet var ett jättelikt kliv för förståelsen av biologin. För Darwin fanns det dock bitar som behövde falla på plats, och det frustrerade naturforskaren.

Shutterstock

Året efter utgivningen av sin berömda bok Om arternas uppkomst 1859 skrev Charles ­Darwin till en vän: ”Åsynen av en fjäder från påfågelns stjärt gör mig ­illamående!”

I sin bok lanserade ­Darwin hypotesen att individer med fysiska ­fördelar lättare överlever, och att dessa ­fördelar förs vidare till avkomman.

Darwins problem var att påfågel­hanens stora, färggranna stjärtfjädrar omöjligt kan vara en fördel: Rovdjur har lättare att få syn på hanar med stora stjärtfjädrar, så genom generationerna borde de bli mindre. Men det blir de inte.

Det tog Darwin mer än tio år att inse nyttan av påfågelns fjäderprakt.

© National Portrait Gallery

Teorin om sexuellt urval

Först 1871 löste Darwin gåtan med sin hypotes om sexuellt urval i boken Om människans härledning, som slår fast att hos arter som påfåglar är förmågan att imponera på honorna och få många avkommor snabbt viktigare än att leva länge.

Med det nya begreppet revolutionerade Darwin ännu en gång biologin. Han påpekade att vissa djurarter, precis som människor, också väljer partner ­utifrån utseendet.

Han skrev bland annat: ”Förmågan att charma honorna är i vissa fall viktigare än förmågan att ­övervinna andra hanar i strid.”

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj