Ovanlig skanningsteknik avslöjar underjordisk kyrka

Genom att använda sig av kosmiska partiklar har en rysk forskargrupp undersökt en mystisk, fredad struktur. De tror sig nu ha hittat landets äldsta kyrka.

Den mystiska strukturen sedd från den öppna kupolen, som sticker upp ur marken.

Ryska forskare kan ha hittat landets äldsta kyrka under fästningen Naryn-Kala i Derbent i sydvästra Ryssland.

Det rör sig om ett dolt källarrum som det inte är tillåtet att vistas i, eftersom hela fästningen är upptagen på Unescos världsarvslista.

Mätningar med kosmisk strålning

För att kunna undersöka rummet tvingades forskarna använda sig av tekniken myonradiografi, en teknik som registrerar de subatomära myonpartiklar som bildas när kosmisk strålning träffar jorden.

Nukleära emulsionsplattor, som fångar partiklar av det här slaget, firades ner i rummet. Två månader senare hade de gett en bild av var myonpartiklarna släpps igenom och hur de absorberas eller reflekteras. Mätningarna användes för att skapa en tredimensionell bild av rummet.

”Det är en ovanlig byggnad vi har undersökt. Den är gjord i form av ett kors, som noga riktats mot vart och ett av världens hörn”, berättar fysikern Natalia Poluchina.

Skanningarna visar att byggnaden är elva meter hög och tretton till femton meter lång.

Har använts som vattenreservoar

Byggnaden antas vara från omkring år 300, vilket skulle göra den till Rysslands absolut äldsta kyrka.

Källor från 1600- och 1700-talet beskriver att rummet har använts som vattenreservoar, men korsformen gör att forskarna tror att det ursprungligen användes som kyrka, eftersom det var en vanlig form i tidiga kristna kyrkor.