Nyhet: De första britterna hade mörk hud och svart hår

Nya undersökningar av ett 10000 år gammalt kranium visar att de första britterna såg helt annorlunda ut än man trott.

År 1903 hittades Cheddar Man i en grotta i Cheddarravinen utanför Somerset i sydvästra England. Han dog en våldsam död och kan ha haft en infektion i höger sida av huvudet. Cheddar Man tillhörde ett folk som kom till Europa för cirka 14000 år sedan.

© Trustees of The Natural History Museum, London

DNA-analyser av Storbritanniens äldsta kompletta människoskelett – i dagligt tal kallad ”Cheddar Man” – visar att den 10000 år gamle stenåldersmannen hade mörk hud, svart, lockigt hår och blå ögon.

Det är banbrytande nya rön, för hittills har Cheddar Man framställts som vit och blond. Bakom undersökningen står forskare från Natural History Museum i London och University College London.

Genom att borra ett två millimeter stort hål i Cheddar Mans ömtåliga kranium har forskarna kunnat utvinna ett par milligram benpulver från innerörat, och från detta har de kunnat utvinna ett fullständigt genom.

3D-skanningar avslöjar mörk hudton

I kombination med 3D-skanningar av kraniet gjorde genomet, som innehåller en uppsättning av samtliga Cheddar Mans gener, det möjligt att rekonstruera hans ansiktsform, och så avslöjades hans mörka hudton.

Hudfärgsresultatet stöder annan forskning, som pekar på att den ljusa nordeuropeiska huden uppstod först för mellan 6000 och 10000 år sedan. Ljus hud bildar nämligen D-vitamin med hjälp av solen lättare än mörk hud.

Eftersom européerna under denna period gick från att vara jägare och samlare till att leva i jordbrukssamhällen, miste de sin huvudsakliga D-vitaminkälla, som utgjordes av vilda djur och fisk, och utvecklade i stället ljus hud, som gjorde att de kunde bilda D-vitamin med hjälp av solljuset.

Klicka på bilden och gå på upptäcksfärd i 3D-modellen av Cheddar Mans huvud