Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalarna förstörde våra kroppar

Blodproppar, depression och hudcancer är bara några av de sjukdomar vi fått från neandertalarna.

Shutterstock

Moderna människor utanför Afrika bär på mellan 1,5 och 4 procent neandertaler-DNA, och dessa få procent har förvånansvärt många negativa effekter på vår hälsa.

Enligt amerikanska forskare kan allt från blodproppar till depression spåras till arvet från neandertalarna.

Risk för blodproppar

Som de första i världen har forskarna jämfört 28 000 europeiska patientjournaler med arvsmassa från fossila neandertalben.

I de två arvsmassorna har experterna hittat genetiska variationer som har samband med ökad risk för blodproppar, hudcancer och depressioner.

Enligt undersökningens upphovsmän var de genvarianter som våra förfäder ärvde från neandertalarna fördelaktiga för 40 000 år sedan, i synnerhet när de invandrade till nya områden med klimat och sjukdomar som var främmande för dem.

Neandertalarna liknade den moderna människan rent fysiskt, men var kraftigare och hade kortare lemmar och bredare bröstkorg.

© Museum of Toulouse

Neandertalarnas dåliga inverkan

 • Depression

  DNA från neandertalarna har sannolikt haft en negativ effekt på människans hjärna, i form av ökad risk för depression.

 • Blodproppar

  Neandertal-DNA hjälpte blodet att koagulera snabbt. I dag kan det även ge blodproppar.

 • Felnäring

  En av neandertal­generna reglerar upptaget av vitamin B1, som bryter ned kolhydrater. Med dagens kost kan genvarianten leda till felnäring.

 • Hudcancer

  Neandertalarnas hud var utvecklad för att motstå den tidens exponering för sol. Samma DNA-variant medför i dag ökad risk för hudcancer.

 • Urin-problem

  Flera av neandertal-generna kan kopplas samman med njur­problem och inkontinens.

Fördelar har blivit till nackdelar

Men de gener som gav skydd på den tiden har i dag blivit till nackdel för oss.

Exempelvis ser en av neandertalgenerna till att blod koagulerar snabbt efter exempelvis ett skärsår, vilket håller farliga infektioner borta från såret.

Samma egenskap bidrar i dag till att vi löper större risk att få blodproppar.

3 snabba ...

 • Var levde neandertalarna?

  De första dokumenterade neandertal-benen påträffades i Tyskland år 1856. Efter det har flera spår efter urtidsmänniskan dykt upp i Europa och Mellanöstern. Skelettdelar har också hittats så långt österut som i centrala Ryssland.

 • Varför dog neandertal­människan ut?

  Forskarna är inte säkra. Fynd visar att neandertalarna var förhållandevis intelligenta: de tillverkade avancerade verktyg, hade troligen ett språk och kulturella ritualer, till exempel begravningar. Enligt några forskare levde neandertalarna i små, isolerade grupper och var därför utsatta för inavel och sjukdomar.

 • Hur såg neandertalarna ut?

  Neandertalarna liknade den moderna människan rent fysiskt, men var kraftigare och hade kortare lemmar och bredare bröstkorg. En DNA-analys från 2007 visar att neandertalarna hade ljus hy och röd-blont hår.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj