Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varifrån kommer munskyddet?

I dag är det svårt att föreställa sig en operationssal utan de karakteristiska maskerna. Men faktum är att skyddsutrustningen kommer från en helt annan bransch.

Shutterstock

Munskyddet används i dag som skydd mot bland annat virus, men det är ingen ny uppfinning.

Redan i antikens Rom rekommenderade historikern Plinius den äldre (23–79 efter Kristus) gruvarbetare att sätta ett djurs urinblåsa för munnen och näsan för att skydda sig mot giftigt damm i gruvorna, där romarna grävde efter bland annat kvicksilvermineral.

Munskyddet fick emellertid ingen ­större spridning förrän i slutet av 1800-talet, då vetenskapsmän började forska på bakterier. Därmed kom vikten av hygien på ­dag­ordningen, och framför allt läkare och sjuksköterskor började använda munskydd för att undvika att smitta känsliga patienter.

Paul Berger (1845–1906) var en föregångsman inom användningen av munskydd såväl som amputation och att sy ihop sår.

© Auguste Corlieu, Centenaire de la Faculté de médecine de Paris (1794-1894)

En av munskyddets förkämpar var den franske läkaren Paul Berger, som år 1899 konstaterade: ”I flera år har jag varit bekymrad över
det faktum att ­droppar av vätska som ­kommer ut ur kirurgens eller hans ­assistents mun riskerar att leda till ett utbrott av infektioner.”

Munskyddets popularitet nådde nya höjder under spanska sjukan 1918, då det ansågs vara ett av de viktigaste ­vapnen i kampen mot epidemin.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj