Everett Collection / Shutterstock.com

Vad var gula febern?

Sjukdomen har visserligen härjat mestadels i Afrika och Sydamerika, men under årens lopp har även Europa drabbats hårt av febern.

Gula febern är en virussjukdom som överförs från mygga till människa. Symptomen är bland annat feber, muskel­värk och illamående, som vanligen avtar inom några dagar.

I svåra fall kan sjukdomen skada bland annat hjärta, lungor och lever och ge upphov till en gulaktig ­hudfärg, därav namnet. Många av dem som drabbas av organskador avlider.

Gula febern, som historiskt varit utbredd i tropiska områden, har vid flera tillfällen härjat Afrika och Latinamerika. Europa har inte heller klarat sig.

VIDEO – Följ utbrottet av världens värsta utbrott av gula febern:

Video

I början av 1800-talet drabbades portugisiska och spanska hamnstäder flera gånger av epidemier som var och en krävde tusentals liv.

Ett utbrott i Barcelona 1821 var så omfattande att Frankrike stationerade 30 000 soldater vid gränsen för att hålla sjukdomen ute.

Gula febern har också förekommit längre norrut, i bland annat England, men då har utbrotten varit små och snabbt kunnat isoleras.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gula febern kan medföra bland annat inre blödningar och en smärtsam död.

© Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo

Kuban avslöjade smittokällan

Ett stort steg mot bekämpningen av gula febern togs 1881, då den kubanske läkaren Carlos Finlay upptäckte att det var myggor som överförde sjukdomen. Upptäckten ledde till en intensiv kamp mot myggor i framför allt Syd- och Nordamerika.

Det slutliga slaget vanns 1927, då forskare isolerade viruset som orsakar gula febern och utvecklade ett vaccin som används än i dag. Trots ­vaccinet skördar gula febern fortfarande cirka 30 000 liv om året runtom i världen.