Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad var gula febern?

Sjukdomen har visserligen härjat mestadels i Afrika och Sydamerika, men under årens lopp har även Europa drabbats hårt av febern.

Everett Collection / Shutterstock.com

Gula febern är en virussjukdom som överförs från mygga till människa. Symptomen är bland annat feber, muskel­värk och illamående, som vanligen avtar inom några dagar.

I svåra fall kan sjukdomen skada bland annat hjärta, lungor och lever och ge upphov till en gulaktig ­hudfärg, därav namnet. Många av dem som drabbas av organskador avlider.

Gula febern, som historiskt varit utbredd i tropiska områden, har vid flera tillfällen härjat Afrika och Latinamerika. Europa har inte heller klarat sig.

VIDEO – Följ utbrottet av världens värsta utbrott av gula febern:

I början av 1800-talet drabbades portugisiska och spanska hamnstäder flera gånger av epidemier som var och en krävde tusentals liv.

Ett utbrott i Barcelona 1821 var så omfattande att Frankrike stationerade 30 000 soldater vid gränsen för att hålla sjukdomen ute.

Gula febern har också förekommit längre norrut, i bland annat England, men då har utbrotten varit små och snabbt kunnat isoleras.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gula febern kan medföra bland annat inre blödningar och en smärtsam död.

© Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo

Kuban avslöjade smittokällan

Ett stort steg mot bekämpningen av gula febern togs 1881, då den kubanske läkaren Carlos Finlay upptäckte att det var myggor som överförde sjukdomen. Upptäckten ledde till en intensiv kamp mot myggor i framför allt Syd- och Nordamerika.

Det slutliga slaget vanns 1927, då forskare isolerade viruset som orsakar gula febern och utvecklade ett vaccin som används än i dag. Trots ­vaccinet skördar gula febern fortfarande cirka 30 000 liv om året runtom i världen.

Läs också:

Medicin

Munskyddet kan spåras till romarriket

2 minuter
Medicin

Gåtan löst: Elefantmannen led av ovanlig sjukdom

2 minuter
Medicin

Skörbjugg var farligare än fiendens kulor

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj