Jerusalem­syndromet kan drabba djupt troende.

Se video: Historiens märkligaste syndrom

En kvinna trodde att hon var ett kringvandrande lik. En fransk soldat kunde inte styra sin drift att gå, och en författare blev sjuk av konsten i Florens. Under historien har en rad syndrom fått psykiatriker att häpna.

7 augusti 2013 av Klaus Larsen

Jerusalemsyndromet – turister drabbas av vanföreställningar

Jerusalem har alltid varit en magnet för troende. Men medan de flesta nöjer sig med att beundra och fotografera helgedomar som Klagomuren eller Gravkyrkan, drabbas några få av svåra vanföreställningar.

Tror de är bibliska personer


I början av 1980-talet mottog israeliska psykiatriker de första fallen då patienter hörde Guds röst. De hade i regel blivit överväldigade av mötet med de historiska platserna och trodde nu att de själva var bibliska personer – t ex Jesus eller Johannes Döparen. Flera hundra pilgrimer har sedan 1980-talet blevet lagts in på psykiatrisks kliniker i Jerusalem med det så kallade Jerusalemsyndromet. Två tredjedelar är judar, en tredjedel kristna.

Se videofilmen härnedan om Jerusalemsyndromet


Blev du nyfiken? Ladda ned hela artikeln från Världens Historia nr 13/2013, i vilken vi går igenom fler märkliga syndrom.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...