Så fick människan herpes på könsorganet

Ett möte med den moderna människans förfader Homo erectus och en liten förmänniska vid en sjö i Kenya för flera miljoner år sedan fick förargliga konsekvenser för den moderna människan.

Homininen Paranthropus boisei​ hade ett brett käkparti och en liten hjärna och överförde herpes genitalis till den moderna människan.

© University of Cambridge/Louise Walsh

Om det var dess starka käkmuskler, breda ansikte eller korta kropp som var särskilt attraktivt kan forskarna inte säga något om.

Säkert är emellertid att den moderna människans förfader Homo erectus var så attraherad av den lilla förmänniskan Paranthropus boisei att den antingen beslutade sig för att ha sex med den eller att äta den – kanske både och.

Detta beslut ledde till att människor i dag kan få herpes på könsorganen.

Ödesdigert möte

Människan var nära att slippa sjukdomen herpes genitalis, som ger små, smärtsamma blåsor på könsorganet.

För mellan 1.4 och 3 miljoner år sedan mötte en Homo erectus emellertid den schimpansliknande P. boisei vid Turkanasjön i Kenya, och då gick det snett.

Det slår en grupp forskare vid Cambridge and Oxford Brookes universitet fast i en ny studie.

”Herpes kan drabba allt från människor till koraller, men för att viruset ska kunna smitta från en art till en annan krävs det en kombination av en olycklig genetisk mutation och ett utbyte av vätska – i detta fall i form av samlag eller födointag”, säger Charlotte Houldcroft, en av forskarna bakom undersökningen, i ett pressmeddelande.

Rekonstruktion av P. boisei.

© Westfälisches Museum für Archäologie, Herne

Överförs lätt

Det virus som ger herpes på könsorganet heter HSV2 och drabbar cirka var sjätte vuxen individ globalt.

Det är nära besläktat med herpesviruset HSV1, som i regel visar sig kring munnen i form av sår och blåsor.

”När HSV2 väl har fått tillgång till en ny art, kan den enkelt överföras till andra individer genom blod, saliv och sex”, säger Charlotte Houldcroft.