Neandertalares bakterier ska rädda ditt liv

Vi håller på att få slut på effektiva former av antibiotika, men nu avslöjar en grupp forskare att de arbetar på att utveckla nya former – utifrån bakterier funna i neandertalares tänder.

Neandertalare
© Shutterstock

En god munhygien är viktig för hälsan. Nu kan dock neandertalarnas dåliga tänder visa sig vara en fördel för vår hälsa.

Christina Warinner, som är expert på mikrobiom vid Harvard University, har tillsammans med ett internationellt forskarlag upptäckt en överraskande resurs för arbetet med att utveckla nya typer av antibiotika. Det avslöjar forskarna i en ny stor studie.

”Plack är den enda delen av din kropp som kontinuerligt förstenas medan du fortfarande är vid liv”, säger Christina Warinner.

Därför är plack i det närmaste perfekt för att kapsla in och bevara dna från bakterier. Med hjälp av tänder från tolv neandertalare har forskarna lyckats utvinna dna från utdöda bakterier, som nu ingår i arbetet med att skapa nya typer av antibiotika.

Forskare utvinner rester av dna från tänder för att isolera utdöda bakterier. Syftet är att ta fram nya antibiotikatyper, som dagens bakterier inte är resistenta mot.

© Werner Siemens Foundation/Felix Wey

Ska rädda människoliv

I dag blir allt fler bakterier resistenta mot de typer av antibiotika som vi förfogar över. Det gör det svårare att behandla vissa infektioner.

Nya former av antibiotika, som utvecklats med hjälp av gamla bakteriestammar av det slag som hittats i placken på neandertalarnas tänder, kan därför vara ett viktigt redskap för att upprätthålla folkhälsan. I slutändan kan de kanske bidra till att rädda liv.

Forskarna hittade framför allt två nya bakteriearter som är intressanta och som existerade från 126 000 till 11 700 år sedan. Båda nya bakterierna är unika, även om de liknar vissa nutida bakteriearter, och forskarna tror att neandertalarna smittades med dem genom att dricka ur vattenpölar i grottor.

”Bakterier är grundstenen i princip all vår antibiotika”, säger Christina Warinner. ”Vi har inte riktigt utvecklat några nya huvudkategorier av antibiotika de senaste åren, och vi håller på att få slut”, tillägger hon.