David Dennis

Mayafolkets tandprydnader var mer än bara bling-bling

Juveler och guld gav Sydamerikas mayafolk några av historiens dyraste leenden. Tidigare trodde forskare att utsmyckningen var bara en fråga om estetik. Nu visar det sig att syftet var viktigt.

För 1 700 år sedan var mayafolket förtjust i jade. Centralamerikas stora civilisation tillverkade överdådiga skulpturer och smycken av den gröna stenen. Maya limmade till och med fast små bitar jade på sina tänder.

Forskarna har länge trott att tandutsmyckningen var enbart ett uttryck för fåfänga, men nu avslöjar ny mexikansk-amerikansk forskning att tandsmyckena mycket väl kan ha haft med munhygien att göra.

”Utvalda vegetabiliska hartser och essentiella oljor i tandfyllningarna kan mycket väl visa sig ha haft antibakteriella och svampdödande egenskaper”, förklarar forskarna vid Brown University och Harvard University i USA samt Mexikos statliga polytekniska institut och Yucatans fria universitet.

Runt om i världen har salvia historiskt sett använts mot smärta och inflammation i tandköttet. Maya använde salvia i limmet på sina tänder.

© Sten Porse

Även pöbeln bar tandsmycken

Mexikanska forskare undersökte åtta tänder från det första årtusendet efter Kristus. Alla tänderna var dekorerade med jadestycken, som hade limmats fast i små fördjupningar som maya hade borrat i tänderna. Limmet var tillverkat av vegetabilisk harts från ett antal växter och träd – bland annat salvia och kamfer.

Tandsmycken användes inte enbart av mayafolkets adel. Många av tänderna har hittats i anspråkslösa gravar, så även helt vanliga människor har troligen fäst harts och smycken på tänderna för att slippa tandvärk.