Cicero Moraes

Könssjukdom vanställde sina offer under renässansen

En 3D-animatör har återskapat ett av könssjukdomens offer. Hon begravdes i ett isländskt kloster – undangömd från fördömande blickar.

Könssjukdomen syfilis har i århundraden vanställt och dödat sina offer. Hur svårt de drabbade led visar en bild som den brasilianske 3D-animatören Cicero Moraes har tagit fram.

Moraes utgick från kraniet från en 25–30 år gammal kvinna, som under renässansen begravdes i klostret Skriðuklaustur i Island. Kraniet bar tydliga spår av syfilisbakteriens härjningar.

Sjukdomen härrör troligen från Sydamerika och kom till Europa i samband med att Christofer Columbus och hans män på 1490-talet återvände hem efter sitt besök i Amerika.

Redan 1495 drabbades en fransk armé som belägrade den italienska staden Neapel av den fruktade sjukdomen, som på den tiden hade en högre dödlighet än i dag.

Dåtida källor beskriver hur sjukdomens offer först täcktes av blåsor, varpå huden började falla av från ansiktet. Omkring fem miljoner européer bedöms ha dött i den efterföljande syfilisepidemin.

Cicero Moraes studerade noggrant skadorna på kraniet, innan han skulpterade ansiktet.

© Cicero Moraes

Syfilis är långtifrån utrotad

Många tror säkert att syfilis hör till det förflutna, men könssjukdomen existerar fortfarande. Enbart i USA rapporterades 52 000 fall av smitta med syfilis år 2021. Globalt bär omkring sju miljoner människor på smittan.

I dag behöver syfilis inte leda till döden, om sjukdomen behandlas i tid med antibiotika. Men i utvecklingsländer smittar många gravida kvinnor sina ofödda barn, vilket leder till ökad barnadödlighet.