Kirurg tog tre liv under en operation

Kirurgen Robert Liston var efterfrågad för sin snabbhet i en tid, då de flesta ingrepp gjordes utan bedövning – Listons hastiga kniv var dock inte helt ofarlig.

Robert Liston hade ofta många åskådare vid sina operationer.

© Wellcome Collection & Science Museum, London

För den skotske kirurgen Robert Liston, som var verksam från 1818 till 1847, var en sak viktigare än något annat under en operation – hastighet. Liston bad alltid en assistent att ta tiden på hans arbete och var känd för att kunna amputera lemmar på under en minut.

Den snabbe kirurgen hade rykte om sig att vara något av en estradör, men han var eftertraktad i en tid då få ingrepp utfördes med bedövning.

Listons operationer hade ofta många åskådare, och han var i sitt esse inför publiken. Innan operationen inleddes brukade han säga: ”Ta tid på mig, gentlemen. Ta tid på mig”. Han hade även en assistent, som alltid såg till att det gjordes en korrekt tidtagning.

Listons hastiga kniv var emellertid inte ofarlig, och när han en gång skulle amputera ett ben råkade han i sin entusiasm även skära bort patientens testiklar.

Robert Liston blev känd som ”den snabbaste kniven i West End", eftersom han kunde amputera ett ben på mindre än tre minuter.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Benamputation kostade överläkare livet

När Liston skulle ta bort benet på en annan patient gick det riktigt illa.

Först råkade han skära av fingrarna på assistenten som höll fast mannen, och när han senare skulle byta redskap körde han kniven i rocken på en äldre läkare som bevittnade operationen.

Läkaren blev inte skadad, men blev så chockad att han föll död ner av hjärtstillestånd. Efter operationen drabbades både patientens och assistentens sår av kallbrand, och de avled några dagar senare.