Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Robert Liston hade ofta många åskådare vid sina operationer.

© Wellcome Collection & Science Museum, London
Vetenskap - Medicin

Kirurg tog tre liv under en operation

Kirurgen Robert Liston var efterfrågad för sin snabbhet i en tid, då de flesta ingrepp gjordes utan bedövning – Listons hastiga kniv var dock inte helt ofarlig.

För den skotske kirurgen Robert Liston, som var verksam från 1818 till 1847, var en sak viktigare än något annat under en operation – hastighet. Liston bad alltid en assistent att ta tiden på hans arbete och var känd för att kunna amputera lemmar på under en minut.

Den snabbe kirurgen hade rykte om sig att vara något av en estradör, men han var eftertraktad i en tid då få ingrepp utfördes med bedövning.

Listons operationer hade ofta många åskådare, och han var i sitt esse inför publiken. Innan operationen inleddes brukade han säga: ”Ta tid på mig, gentlemen. Ta tid på mig”. Han hade även en assistent, som alltid såg till att det gjordes en korrekt tidtagning.

Listons hastiga kniv var emellertid inte ofarlig, och när han en gång skulle amputera ett ben råkade han i sin entusiasm även skära bort patientens testiklar.

Robert Liston blev känd som ”den snabbaste kniven i West End", eftersom han kunde amputera ett ben på mindre än tre minuter.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Benamputation kostade överläkare livet

När Liston skulle ta bort benet på en annan patient gick det riktigt illa.

Först råkade han skära av fingrarna på assistenten som höll fast mannen, och när han senare skulle byta redskap körde han kniven i rocken på en äldre läkare som bevittnade operationen.

Läkaren blev inte skadad, men blev så chockad att han föll död ner av hjärtstillestånd. Efter operationen drabbades både patientens och assistentens sår av kallbrand, och de avled några dagar senare.

Läs också:

Kultur

Boken Lady Chatterleys älskare var för vågad för britterna

12 minuter
Hitler

Galleri: Se Hitlers målningar

3 minuter
Nordamerikanska indianer

21 fakta om indianer

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj