Inlagt hjärta avslöjar vad känd tonsättare dog av

En djupt känd rädsla för att bli levande begravd fick Frédéric Chopin att på sin dödsbädd be sin syster om en makaber tjänst. Därför kan forskare i dag fastslå vad han avled av.

Frédéric Chopin (i sängen) bad sin syster (t.v.) att föra hans hjärta till Warszawa.

© Teofil Kwiatkowski/wikicommons

I likhet med andra européer under 1700- och 1800-talen plågades tonsättaren Frédéric Chopin av en tanke, som var så skrämmande att han var beredd att göra vad som helst för att den inte skulle bli verklighet.

I hela Europa spreds det historier om lik som grävts upp med krosskador i pannan. De hade blivit levande begravda – och hade slagit huvudet mot kistlocket i sina desperata försök att komma ut.

Därför var den berömde tonsättarens sista ord till omvärlden mycket bestämda:

”Lova mig att de skär upp mig, så att jag inte blir levande begravd.”

Smugglades till Polen

Chopins syster uppfyllde hans sista önskan och såg till att hans hjärta skars ut ur hans kropp, när han avled 1849.

Hon lade hjärtat i en burk med konjak och smugglade det från Paris, där tonsättaren avled, till Warszawa, där han föddes. Sedan 1945 har det stått orört i kyrkan Świętego Krzyża (Heliga Korset).

Unik möjlighet

År 2014 fick en grupp forskare emellertid en unik möjlighet att undersöka det inlagda hjärtat. Hittills har ingen kunnat slå fast exakt vad tonsättaren dog av.

Tack vare hans rädsla för att bli levande begravd och hans önskan om att få hjärtat uttaget ur kroppen kunde forskarna nyligen publicera sina slutsatser: Chopin dog av tuberkulos.