Hudvård genom tiderna – en historisk översikt

Såväl kvinnor som män har vårdat sin hud på olika sätt i århundraden. Men hur och med vilka produkter har varierat avsevärt under årens lopp. I det här inlägget gör vi en djupdykning i skönhetsindustrin och hudvård i synnerhet och ger en historisk översikt över hur människor har använt hudvård genom tiderna.

© Depositphotos.com

Idag är en glödande, slät, återfuktad och gärna solkysst hud ett ideal för många. Precis som en naturlig sminkning och framträdande ögonbryn. Vi tar för givet att det finns en rad hudvårdsprodukter av hög kvalitet i våra badrumsskåp, liksom vi regelbundet klickar hem nyheter från stora nätbutiker som Matas. Men hur såg människors hudvårdsrutin ut före Matas och alla andra nätbutiker? Eller innan diverse serum och kosttillskott uppfanns?

Människor har i stort sett alltid använt olika metoder för att uppnå en vacker och glödande hud. Men vilka metoder och produkter vi har använt oss av har förändrats genom åren.

I forntida Egypten var skönhet ett tecken på gudomlighet

Även om människor troligen har tagit hand om sin hud sedan urminnes tider, är Egyptens ikoniska drottning Kleopatra ofta nämnd som uppfinnaren av allt som har med yttre skönhet att göra. I forntida Egypten sågs skönhet nämligen som ett tecken på gudomlighet, och därför sägs det att Kleopatra badade i sur mjölk för att släta ut och återfukta sin hud. Sur mjölk (mjölksyra) används faktiskt än idag i fuktgivande ansiktskrämer.

På 1800-talet användes livsfarliga ingredienser i hudvårdsprodukter

Låt oss spola fram några år i tiden. Det finns nämligen få intressanta avsnitt om hudvård i historieböcker när krig och förstörelse fyller de flesta kapitlen. Men på 1800-talet, strax efter att industrialiseringen hade slagit igenom i Sverige och i andra samhällen runt om i världen, började särskilt kvinnor intressera sig mer och mer för sitt utseende. Det innebar att hudvårdsprodukter fick större spridning runt om i världen.

Vid den här tiden var idealet att kvinnor skulle se sjuka och bräckliga ut, vilket är något annorlunda gentemot dagens ideal. För att uppnå denna look började produkter med citronsaft användas, men även bly. Bly är dödligt eftersom tungmetallen är cancerframkallande, mutagen och reproduktionsstörande. Som ett resultat av detta förlorade många kvinnor sina liv enbart på grund av sina hudvårdsrutiner.

På 1900-talet började hudvården ta form till det vi känner till idag

När sambandet mellan den farliga tungmetallen och dödligheten blev tydligt förbjöds hudvårdsprodukter innehållande bly. Sedan dess har hudvård blivit allt mer skonsam och idealet med bleka ansikten har tynats bort.

I Sverige blev solbrännan het någon gång på 1920-talet, och även om vi har lärt oss mer om solens farliga strålar på senare år är solkysst hud fortfarande ett ideal. Därför finns det gott om hudvårdsprodukter som ger dig en naturlig solbränna utan de skadliga effekterna.

Men annars var det under 1900-talet som hudvård började ta form till det vi känner till idag. Naturliga produkter blev allt vanligare och människor började fokusera på mer än bara skönhetsprodukter för att få en välmående hud, såsom tillräckligt vätskeintag och regelbunden motion. Alltså kan man säga att hudvård har förändrats avsevärt genom åren, men målet har i stort sett alltid varit att få slät och ögonskön hud.