Figuren Bertie Bassett gör än i dag reklam för Bassetts lakritskonfekt.

Godis såldes som medicin

Kakao var bra för potensen, apoteket sålde marsipan mot förstoppning och skum­godis hjälpte mot förkylning. En gång i tiden var godis så dyrt att det klassades som medicin. Sedan sjönk emellertid sockerpriset – till alla gottegrisars stora glädje.

8 juli 2013 av Jasmina Nielsen

Klumpig säljare uppfinner godissuccé

Sedan 1842 hade George Bassetts fabrik i Sheffield tillverkat allt fler godissorter. På fabriken fanns bl a en säljare, Charlie Thomson, som var tämligen tafatt.

Enligt fabrikens egen version var Thomson år 1899 på besök i Leicester hos en motsträvig kund som vägrade köpa in en enda av fabrikens varor. Den klumpige Thomson råkade tappa sin bricka med hela sortimentet av lakrits och andra sötsaker ut över disken. När kunden såg den färgglada paletten av hopkletat godis blev han så förtjust att han beställde en leverans av det nya godiset. Thomson skyndade sig att kalla det ”Bassett's Allsorts” – ett namn som hängt med sedan dess och gjort lakritskonfekten till en verklig storsäljare.

Bassetts varumärke är en liten man gjord av konfekt. Han heter Bertie Bassett och föddes år 1929.

Ladda ned hela artikeln från Världens Historia nr 11/2013. I den kan du läsa mer om godisets "nyttiga" effekter.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...