Födelseplatsen för hiv hittad

Stället där hiv uppstod har nu lokaliserats. Staden var ett paradis för unga män med smak på livet.

Leopoldville

Leopoldville 1884.

© Creative Commons

Det var hit, till den här staden, som unga män med stora drömmar kom. Men det var något annat de fick med sig hem och spred till resten av världen; nämligen ett humant immundefekt-virus – mer känt som hiv.

Staden som nu identifierats som platsen där HIV uppstod hette då Leopoldville och var huvudstad i Belgiska Kongo. På några få år blev den Kongos viktigaste hamnstad, varifrån bl.a. olja fraktades ut. Idag heter staden Kinshasa och ligger i Demokratiska republiken Kongo.

Äventyrsland för män

Männen kom till staden för att tjäna pengar och med dem kom också prostituerade och järnvägar som bidrog till att sjukdomen spreds.

I dag är hiv-1 grupp M – virustypen från Leopoldville – den mest utbredda formen av hiv-virus. 90 procent av alla smittade har den typen.

Jämförelsevis finns hiv-1 grupp O bara hos två procent av alla smittade och främst i centrala Afrika, även om den uppkom i närheten av Léopoldville.

Hiv inte gjort för att bli globalt

Därför tror forskarna vid University of Oxford att det var sjukdomens möjligheter att sprida sig och inte själva sjukdomen som ligger bakom att den blev global.

Forskarna har gjort ett stamträd för hiv för att hitta platsen som det uppstod på. Det har de gjort med hjälp av genomet från cirka 800 människor med hiv från centrala Afrika.

Genom att jämföra genomet från två människor och kartlägga skillnaden mellan dem kunde forskarna se var de två människorna senast delade en gemensam förfader.

Till sist kunde de fastställa att allt genom från hiv har samma förfäder – som levde i Léopoldville omkring 1920.