Räddande ängel hade större planer
Hon ville reformera brittisk sjukvård och utmana gränserna för vad en kvinna fick göra. I historieskrivningen har Florence Nightingale reducerats till en soldaternas räddande ängel.

Florence Nightingale i 30-årsåldern.
Florence Nightingale. Namnet väcker bilder av en barmhärtig Mariagestalt som rör sig mellan sjukhussängarna i en skum korridor. Kvinnan som bar namnet blev en symbol redan under sin livstid, och myten om henne har levt vidare långt efter det att hon dog 90 år gammal den 13 augusti 1910.
Familjen, inte myten, utgjorde Florence Nightingales första fängelse. Hon föddes 1820 i Florens, därav namnet, under föräldrarnas kontinentala smekmånad. Väl hemma i England väntade två stora gods och en plats i samhällets toppskikt.
Familjen var inte bara förmögen, utan också religiöst fritänkande och politiskt liberal. Nightingale gavs en gedigen utbildning, till en början densamma som skulle ha tillfallit en förstfödd son.
Smärtsamt nog insåg hon snart att hennes kön dömde henne till en overksam tillvaro i salongen. På sin höjd, som samhällstjänst, kunde hon ägna sig åt filantropiskt arbete bland de fattiga likt det hennes mor ibland sysslade med i stugorna utanför ägornas grindar.
Drömde om att studera
Florence Nightingale hade läshuvud och en brinnande vetgirighet – att acceptera ett liv tillägnat oförarglig konversation var svårt. Hon drömde istället om att klä ut sig till man och i smyg börja studera vid Cambridge eller Oxford.
Sjutton år gammal upplevde hon en stark religiös väckelse. Men snarare än Gud som talade till Florence var det hon själv som försökte meddela sin omgivning att hon inte var den de förväntade sig att hon skulle vara. Hon skulle aldrig finna sig i att bli en dockliknande maka.
Religion, och religiösa ordnar, erbjöd en alternativ idé om ett liv utanför familjen som kunde inkludera socialt engagemang. Florence ville inte vinna frihet för dess egen skull. Problemet var att katolicismen, med sina kloster, låg långt ifrån den rationella gudsbild som hon växt upp med. Hon begrundade hur ett ”protestantiskt systerskap” skulle kunna organiseras.
Flera influenser, moderns välgörenhetsarbete och katolska sjuksysterordnar, fick henne att välja omvårdnad som det som skulle ge mening åt hennes liv. Detta var alltså, rationaliserade hon i efterskott, innebörden av Guds kall.