Berömd mögelsvamp såld för svindlande belopp

En liten mögelsvamp blev 1928 av en slump föregångaren till penicillin. Förra veckan såldes den för över 130000 kronor.

Mögelsvampen är 53 millimeter i diameter och såldes för över 130000 kronor.

© Bonhams

En gammal mögelsvamp låter inte direkt som något man skulle vilja äga.

Trots det såldes en 5,3 centimeter stor mögelsvamp förra veckan för 14617 dollar, motsvarande drygt 130000 kronor.

Just den mögelsvampen har emellertid en väldigt speciell historia: Den är 90 år gammal, har räddat flera miljoner liv och genererat ett Nobelpris.

Dödade stafylokockbakterier

Som militärläkare under första världskriget bevittnade den skotske biologen Alexander Fleming gång på gång hur soldater miste livet på grund av enkla infektioner. Han drömde om att komma på ett botemedel, som skulle kunna ta kål på bakterierna.

Tio år senare gick hans dröm i uppfyllelse, när en mögelsvamp av en slump hamnade i en petriskål med stafylokockbakterier i hans laboratorium.

Han upptäckte att mögelsvampen hade fått stafylokockbakterierna att försvinna, och det blev startskottet för utvecklingen av penicillinet.

År 1945 fick Alexander Fleming tillsammans med Ernst Boris Chain och Howard Walter Florey från universitetet i Oxford Nobelpriset i medicin för sin upptäckt.

Fleming upptäckte att svampen i hans skål var omgiven av en ring utan bakterier

© Scanpix

Mögelsvamp delades ut som gåvor

Mögelsvampen, som nu tillhör en anonym köpare, ligger i en rund glasbehållare, som Alexander Fleming har signerat på baksidan.

”Mögelsvampen som gav upphov till penicillin", har han lagt till.

Om den lilla mögelsvampen verkligen är så unik är dock osäkert. Det ryktas nämligen att Alexander Fleming gjorde flera prover av sin ursprungliga mögelsvamp och delade ut dem till bland andra Winston Churchill och påve Pius XII.