Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vissa forskare anser att spanska sjukan spreds av soldater som återvände hem efter första världskriget. Många hade försvagat immunförsvar efter kriget och blev lätta offer för sjukdomen.

Vetenskap - Medicin

Aspirin dödade sjuka amerikaner

Efter första världskriget krävde en influensaepidemi, spanska sjukan, över 50 miljoner dödsoffer världen över.

Efter första världskriget krävde en influensaepidemi, spanska sjukan, över 50 miljoner dödsoffer världen över. Nu har det visat sig att det inte bara var influensan som var dödlig. Enligt en amerikansk läkare dog många av de smittade patienterna av de Aspirintabletter som de behandlats med.

Karen Starko, som har forskat om Aspirinförbrukningen under spanska sjukan 1918, har bland annat upptäckt att USA:s främsta läkarförbund betraktade Aspirin som ett mirakelmedel. Läkarna uppmanades därför att ge sina patienter 1000 mg var tredje timme – cirka 25 piller om dagen. Det är ungefär dubbelt så mycket som läkare i dag anser vara en säker dos.

I början av 1900­-talet betraktades Aspirin som ett mirakelmedel som kunde bota allt. Foto: Ullstein Bild

De stora mängderna väckte redan då misstankar. En amerikansk patolog hävdade till exempel att den blodiga vätska han hittat i lungorna hos ­några avlidna inte kunde ha orsakats av influensavirus. I dag vet läkarna att Aspirin i för stora mängder kan ha just denna förödande verkan.

Karen Starko hoppas att ytterligare undersökningar ska kunna avslöja hur många dödsfall som verkligen orsakades av en överdosering.

Läs också:

Medicin

Hur många dog av spanska sjukan?

2 minuter
Spanska sjukan.
Medicin

Spanska sjukan – värre än första världskriget

15 minuter
Provisorisk sjuksal under spanska sjukan 1918. Washington.
Medicin

Spanska sjukan skakade världen

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj