Aspirin dödade sjuka amerikaner

Efter första världskriget krävde en influensaepidemi, spanska sjukan, över 50 miljoner dödsoffer världen över.

Vissa forskare anser att spanska sjukan spreds av soldater som återvände hem efter första världskriget. Många hade försvagat immunförsvar efter kriget och blev lätta offer för sjukdomen.

Efter första världskriget krävde en influensaepidemi, spanska sjukan, över 50 miljoner dödsoffer världen över. Nu har det visat sig att det inte bara var influensan som var dödlig. Enligt en amerikansk läkare dog många av de smittade patienterna av de Aspirintabletter som de behandlats med.

Karen Starko, som har forskat om Aspirinförbrukningen under spanska sjukan 1918, har bland annat upptäckt att USA:s främsta läkarförbund betraktade Aspirin som ett mirakelmedel. Läkarna uppmanades därför att ge sina patienter 1000 mg var tredje timme – cirka 25 piller om dagen. Det är ungefär dubbelt så mycket som läkare i dag anser vara en säker dos.

I början av 1900­-talet betraktades Aspirin som ett mirakelmedel som kunde bota allt. Foto: Ullstein Bild

De stora mängderna väckte redan då misstankar. En amerikansk patolog hävdade till exempel att den blodiga vätska han hittat i lungorna hos ­några avlidna inte kunde ha orsakats av influensavirus. I dag vet läkarna att Aspirin i för stora mängder kan ha just denna förödande verkan.

Karen Starko hoppas att ytterligare undersökningar ska kunna avslöja hur många dödsfall som verkligen orsakades av en överdosering.