Här kör en av de största rymdpionjärerna – Wernher von Braun – den månbil som nu är till salu.

© NASA

Köp din egen månbil

En gammal månbil tillverkad för Nasa kan nu bli din. Den 50 år gamla farkosten har hamnat på auktion till högstbjudande.

20 april 2016 av Babak Arvanaghi

Har du alltid drömt om att äga en alldeles egen månbil har du nu chansen.

Jovisst – farkosten har pensionerats för länge sedan, rost och tid har satt sina spår och rymdbilen, som Browning Engineering tog fram åt Nasa, lämnade aldrig jorden.

Men en gång i tiden var det sannolikt planen. Och om inte annat, så är den gamla metallhögen åtminstone ett steg på vägen till de rovers som Apollo-uppdragen tog med till månen på 1970-talet.

Månbil var för fin för att skrotas

RR Auctions har just nu en tidig konceptmodell av en månfarkost till salu på auktion. Farkosten, som har namnet Brown LSSM, utvecklades och tillverkades 1965–1966.

Det togs aldrig i bruk och skickades att ha testats till skroten. På skrotfirman tyckte dock skrothandlaren att det var synd och behöll i stället den kasserade farkosten.

I oktober i fjol dök den upp igen på en bakgård och nu är den till salu.

Tiden har satt tydliga spår på den 50 år gamla farkosten.

© RR Auctions

En månbil är dyr

Farkosten är huvudsakligen tillverkad av aluminium för att hålla nere vikten. Samtidigt är hjulen överdimensionerade, för att den ska kunna navigera i månlandskapet.

Den 50 år gamla elmotorn sitter fortfarande på plats, men rost har satt den ur spel.

Det råder inget tvivel om fordonets autenticitet. Forskare har godkänt att det faktiskt handlar om en tidig prototyp till en månrover. Därför måste du gräva ganska djupt i fickorna för att ha råd med den gamla månbilen: Auktionen förväntas inbringa 125 000 dollar – drygt en miljon kronor.

Auktionen pågår till och med torsdag den 21 april.

Kanske är du intresserad av...