Kan man DNA-testa ett hårminne?
Länge var det vanligt att spara och ge bort en lock av sin hår. En läsare undrar om det går att DNA-analysera ett sådant hårminne.

Ett hårminne från Napoleon har DNA-testats.
Intresset för hårminnen var stort under 1700- och 1800-talen. Små hårknippen av kungligheter eller kända personer var åtråvärda samlarobjekt i högreståndskretsar, lockar utväxlades av kärlekspar i brev, hår från avlidna familjemedlemmar gav en känsla av närhet.
Mitten av 1800-talet var höjdpunkten för hårkullorna från Våmhus i Dalarna som tillverkade broscher, klockkedjor och annat av beställarens hår. De långa flätor som kvinnor vid olika tidpunkter en bit in på 1900-talet lät klippa av sig, när hårmodet för kvinnor gradvis blev friare, blev också ofta sparade.
Allt detta gör att många har tillgång till hår från sedan länge avlidna personer – och givetvis frågar sig om DNA-ledtrådar kan utvinnas ur det.
Napoleons hår DNA-analyserat
Det går att DNA-analysera hårminnen. Som exempel kan nämnas att ett forskarlag 2011 kunde bekräfta att Y-DNA i hår från kejsar Napoleon I av Frankrike stämde överens med Y-DNA i ett prov som hans brorsons sonsons son Charles Napoléon Bonaparte, född 1950, lämnat.
Provet från kejsaren bestod av två strån från ett knippe skäggstrån som han i sin livstid hade skickat i brev till en person. Provet innehöll hårsäckar. Det hårminnet förvaras i dag i Musée Hôtel Bertrand i Châteauroux. 10 SNP-markörer och tre STR-markörer fick forskarna fram ur Y-DNA:t i det fallet.
Problemet är kostnaden. Roberta Estes, skribent inom DNA-släktforskning, publicerade 2013 sina erfarenheter av att utvinna DNA från hennes far som avled 1963, exempelvis från hårstrån bevarade innanför svettbandet i hans hatt. Hon fick tag i ett labb som åtog sig att försöka, men kostnaden var då i storleksordningen 2 000 dollar för varje försök, och de försök som gjordes var inte framgångsrika.
DNA från glasögon
När jag gjorde researchen för min handbok Genvägar 2013 berättade en person att den säkrat DNA från spår på ett par glasögon från en nyligen avliden. DNA fanns kvar tack vare att glasögonen legat skyddade från solljus i ett fodral. En numera upphörd genetikfirma i Norge överförde för 2 500 norska kronor spår till en skrappinne.