NASA/MFC

Hur många tyska forskare kom till USA?

Många tusen vetenskapsmän plockades från det krigshärjade Tyskland till Sovjetunionen och USA. I synnerhet Wernher von Braun blev avgörande för det amerikanska rymdprogrammet.

I kölvattnet på andra världskriget kämpade USA och Sovjetunionen om att lägga beslag på Nazitysklands skarpaste hjärnor.

Målet var att hitta de vetenskapsmän som varit med och utvecklat den tyska raket- och vapentekniken och försett Hitler med avancerade vapen.

Amerikanernas jakt, som bedrevs i största hemlighet, ledde till att omkring 1600 tyska forskare fördes till USA. Bland dem fanns flera personer som senare bidrog till USA:s rymdforskningsprogram.

En av de mest framstående var SS-officeren Wernher von Braun, som utvecklade den fruktade V-2-roboten åt Hitler. På 1960-talet var han en av hjärnorna bakom Apolloprojektet, som förde amerikanerna till månen.

Se von Braun i maktens centrum:

I september 1962 visade von Braun runt president Kennedy på rymdforskningscentrumet, där han blivit direktör.

Imageselect/Shutterstock

Wernher von Braun var medlem av både nazistpartiet och SS och en av ­portalfigurerna i utvecklingen av den tyska rakettekniken. Efter kriget blev han en av pionjärerna inom USA:s raketforskning. Han var direktör för Nasas Marshall Space Flight Center, där han utvecklade raketen Saturn V, som sände Apollo 11 till månen.

Imageselect/Shutterstock

Hitler tackade von Braun (t.h.) för hans insatser i kriget.

Imageselect/Shutterstock

President John F. Kennedy var en stor beundrare av von Brauns arbete. Han hade en vänskaplig relation till den tyske forskaren.

Imageselect/Shutterstock

Vicepresident Lyndon B. Johnson hade stor tilltro till von Braun och använde honom som rådgivare i rymdkapplöpningen. Redan 1961, åtta år före månfärden, föreslog von Braun att USA skulle skicka människor till månen.

Imageselect/Shutterstock

USA:s militär gjorde sitt bästa för att skönmåla sina fångars historia genom att bland annat uppge att ”en del framstående tyska vetenskapsmän och tekniker” frivilligt kommit till USA för att arbeta för en blygsam lön.

Under andra världskriget användes V-2 mot civila mål i bland annat England.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Hitlers V-2 tog USA till månen

Faktum var dock att flera av dem hade nära band till nazisterna. Wernher von Braun kände exempelvis till förhållandena i koncentrationslägren, varifrån han personligen handplockade tvångsarbetare till bygget av sina raketer.

Sovjetunionen, som också var intresserat av tyska forskare, skickade omkring 2200 tyskar till Moskva.