Yale University
Vinlandskartan

Hur gammal är Vinlandskartan?

Sedan 1960-talet har forskare diskuterat Vinlandskartan, som tycks visa att vikingarna upptäckte och kartlade Amerika långt före Columbus. Ny har avgörande, nya rön presenterats.

År 1965 kunde forskare vid Yale University i USA visa upp en historisk sensation: en världskarta från 1400-talet – Vinlandskartan – som tycks visa konturerna av Nordamerika, samt en text som hävdar att området ”upptäcktes av Bjarni och Leif”.

Kartan presenterades som bevis för att Amerika upptäckts av vikingarna långt innan Christofer Columbus nådde kontinenten 1492.

Många ställde sig skeptiska till kartan, och redan 1966 arrangerade Smithsonian-museet en konferens, då Vinlandskartan granskades. Forskarna undrade hur det kom sig att Grönland ritats som en ö på kartan, eftersom området kartlades först på 1900-talet.

Vinlandskartan

Vinlandskartan är cirka 28 x 40 centimeter stor och sägs vara från 1400-talet, men ny forskning ger en senare datering.

© Yale University

Bläcket avslöjar förfalskning

Vinlandskartan har sedan dess genomgått otaliga undersökningar, då både texten och det pergament som kartan ritats på har granskats. Senast har forskare från Yale analyserat bläcket, och i september 2021 var deras slutsats klar: kartan har ritats med en typ av bläck som inte existerade förrän på 1920-talet.

Vem som gjort förfalskningen är oklart. Kartans första kända ägare – en italiensk bokhandlare, som var känd för att ha en del ljusskygga kontakter – sålde på 1950-talet kartan till en amerikansk man, som sedan donerade den till Yale. Bokhandlaren avslöjade aldrig varifrån han fått kartan.