Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinlandskartan

Hur gammal är Vinlandskartan?

Sedan 1960-talet har forskare diskuterat Vinlandskartan, som tycks visa att vikingarna upptäckte och kartlade Amerika långt före Columbus. Ny har avgörande, nya rön presenterats.

Yale University

År 1965 kunde forskare vid Yale University i USA visa upp en historisk sensation: en världskarta från 1400-talet – Vinlandskartan – som tycks visa konturerna av Nordamerika, samt en text som hävdar att området ”upptäcktes av Bjarni och Leif”.

Kartan presenterades som bevis för att Amerika upptäckts av vikingarna långt innan Christofer Columbus nådde kontinenten 1492.

Många ställde sig skeptiska till kartan, och redan 1966 arrangerade Smithsonian-museet en konferens, då Vinlandskartan granskades. Forskarna undrade hur det kom sig att Grönland ritats som en ö på kartan, eftersom området kartlades först på 1900-talet.

Vinlandskartan

Vinlandskartan är cirka 28 x 40 centimeter stor och sägs vara från 1400-talet, men ny forskning ger en senare datering.

© Yale University

Bläcket avslöjar förfalskning

Vinlandskartan har sedan dess genomgått otaliga undersökningar, då både texten och det pergament som kartan ritats på har granskats. Senast har forskare från Yale analyserat bläcket, och i september 2021 var deras slutsats klar: kartan har ritats med en typ av bläck som inte existerade förrän på 1920-talet.

Vem som gjort förfalskningen är oklart. Kartans första kända ägare – en italiensk bokhandlare, som var känd för att ha en del ljusskygga kontakter – sålde på 1950-talet kartan till en amerikansk man, som sedan donerade den till Yale. Bokhandlaren avslöjade aldrig varifrån han fått kartan.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj