Hjärnans historia: Från kraniefyllning till elektriska impulser
Vår förmåga att tänka och agera rationellt har varit ett mysterium för forskare och filosofer i årtusenden, och först på 1700-talet bevisades hjärnans funktioner av en slump.

En olycka 1848 avslöjade frontalloben, när Phineas Gages fick en järnstång genom hjärnans främre del och efter det genomgick en personlighetsförändring.
Rationella handlingar och förmågan att tänka har i årtusenden varit ett mysterium för forskare och filosofer.
De gamla egyptierna trodde att hjärtat hyste tankarna och logiken, medan hjärnan bara fyllde ut kraniet. Trots att redan antikens greker kartlade hjärnan är det först från 1700-talet och framåt som hjärnans funktioner bevisats vetenskapligt.
Av en slump upptäckte italienaren Galvani att elektriska signaler från hjärnan styr musklerna, medan en olycka avslöjade var vår personlighet sitter.
Hjärnsubstansen är bara fyllning
2500 f.Kr.
Egyptierna tror att hjärnsubstansen bara är utfyllnad och till skillnad från andra inre organ kasseras den under balsameringen.
Omkring år 1600 f.Kr. skriver en okänd egyptisk läkare för första gången om hjärnan och kraniets anatomi.
I den så kallade Edwin Smith-papyrusen omnämns kranieplattornas placering, hjärnans membran och hjärnvätskan. Läkaren beskriver också 26 olika huvudskador
– och hur man behandlar dem.
Trepanation botar huvudvärk
2000 f.Kr.
I ett försök att läka sjukdomar skrapade stenåldersmänniskorna, med hjälp av vassa knivar av flinta, hål i huden och kraniet och kom in till hjärnan.
Arkeologer tror att ingreppet, som kallas trepanation, hade ett religiöst syfte eller skulle bota huvudvärk, till exempel migrän.
Fynd av kranier från Europa, Asien och Amerika visar att trepanation var vanligt över hela världen.
Ett av de kranier man hittat hade rundade kanter kring hålet – ett tecken på att patienten överlevde ingreppet och att kraniet sedan delvis växt ihop igen.
Metoden att blotta hjärnan användes in på medeltiden, då läkare använde en särskild kranieborr för att öppna upp skallen.