Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mumierna undersöktes av en grupp experter på Brigham and Women's Hospital i Boston.

Vetenskap

Grönländska mumier visar spår av hjärtsjukdom

Datortomografi av 500 år gamla inuitmumier har funnit spår efter världens dödligaste sjukdom – åderförfettning. Det tyder på att sjukdomen inte enbart är ett resultat av nyare tiders osunda livsstil.

En internationell grupp läkare och antropologer har funnit spår av åderförfettning hos fem grönländska inuitmumier.

Inuiterna är från 1500-talet och har mumifierats till följd av Grönlands låga luftfuktighet och temperatur, som har resulterat i ett slags frystorkning. Alla fem har undersökts med datortomografi, vilket visat på åderförfettning i de femhundra år gamla blodkärlen.

”Det här är inte samma sak som att skanna en människa. Alla organen är nedbrutna”, säger Ron Blankstein, som är specialist på hjärtkärlsjukdomar.

Åderförfettning dödar miljoner

I dag är åderförfettning den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Sjukdomen uppträder när kolesterol och andra fetter ansamlas i blodkärlen. Det försämrar genomströmningen, vilket leder till blodproppar.

Åderförfettning betraktas som en livsstilssjukdom, som är ett resultat av framför allt fet kost och rökning. På senare år har datortomografiundersökningar av bland annat egyptiska faraoner och mongoliska nomader från 1400-talet emellertid visat att sjukdomen har plågat människan i flera tusen år.

Synen på sjukdomen måste kanske förändras

De grönländska inuiterna är särskilt intressanta för forskningen, eftersom deras kost bestod primärt av fisk, som borde minska risken för hjärtkärlsjukdomar.

Att mumierna trots det visar tecken på åderförfettning är överraskande, men kan bero på att de utsatts för mycket rök i sina trånga hyddor och igloor.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj