NEFU
Djupfryst björn Sibirien

Djupfryst björn från forntiden hittad i ödemarken

Ryska biologer och cellforskare har undersökt en 3 500 år gammal brunbjörn, som hittades djupfrusen i Sibirien. Björnen är så välbevarad att de räknar med att kunna väcka den till liv genom kloning.

År 2020 var en grupp renjägare på jakt på Bolsjoj Ljachovskijön norr om Sibirien i Ryssland. Klimatförändringarna under de senaste åren har fått mycket av isen i området att smälta, och den krympande isen avslöjade den djupfrysta kroppen av en björn, som jägarna tyckte såg påfallande gammal ut.

Nu är biologer och experter från Lazarev mamutmuseet i Jakutsk i färd med att undersöka björnen, och de har konstaterat att björnen är 3 460 år gammal.

”Det här är ett helt unikt fynd – den första helt intakta kroppen av en brunbjörn från forntiden”, förklarar Maxim Cheprasov, som är chef för museets laboratorium.

VIDEO: Se forskarna undersöka den 3 500 år gamla brunbjörnen

Video

Forskare vill väcka björnen till liv

Dna-analyser av den otroligt välbevarade björnen visar att den inte skiljer sig på avgörande sätt från moderna brunbjörnar i samma del av Sibirien.

Exakt hur stora likheterna är mellan den djupfrysta björnen och dagens björnar kan forskarna kanske svara på i framtiden. Eftersom den döda björnen är så välbevarad hoppas forskarna att det så småningom ska bli möjligt att klona den. Det blir i så fall det första klonade djuret från forntiden.

”Jag är säker på att vi snart kommer att kunna börja odla prover, och när vi förhoppningsvis har fått fram levande celler, så kommer det att bli ett historiskt genombrott för studierna av forntida djur”, säger cellforskaren Hwang Woo-Suk, som ingår i det forskarlag som undersöker björnen.

Djupfryst björn Sibirien

Jägarna som hittade den döda björnen trodde först att den dött nyligen – de gissade flera tusen år fel.

© NEFU