hansonsauctioneers.co.uk

Bok från 1600-talet avslöjar hur utomjordingar ser ut

Den berömde nederländske vetenskapsmannen Christiaan Huygens förklarar i en nyfunnen bok inte enbart hur Marsmänniskor ser ut utan även vad de gör.

Bokexperten Jim Spencer vid det brittiska auktionshuset Hansons spärrade upp ögonen, när han nyligen fick in ett verk för värdering. Boken från 1698 visade sig vara något av en sensation.

I det omtryckta verket formulerar den berömde nederländske vetenskapsmannen Christiaan Huygens (1629–1695) tankar om rymdvarelser – ett ovanligt ämne för över 300 år sedan.

”Boken försöker beskriva hur rymdvarelser skulle kunna se ut, vad de ägnar sig åt, och till och med hur deras musik kan låta. Det verkar nästan komiskt, men bygger på dåtidens kunskaper. Och vem vet hur våra tankar om de här sakerna kommer att framstå om 324 år”, säger Jim Spencer.

Titeln var ofta böckers enda reklam på 1600-talet. Därför var titlar i regel långa och förklarande.

© hansonsauctioneers.co.uk

Rymdvarelser älskar att segla

Boken har titeln ”Den himmelska världen utforskad: Eller, antaganden om invånare, växter och produktioner av världarna på planeterna”. I verket förklarar Huygens att rymdvarelser sannolikt har händer precis som människor. Hans argument lyder:

”Vad skulle vi kunna uppfinna eller föreställa oss, som så precist formgivits för varje tänkbart bruk, som händerna?

Huygens slår även fast att rymdvarelser sannolikt är intresserade av astronomi, och att de lyssnar på musik och använder segelbåtar.

Boken ska säljas på auktion i juli, och utgångsbudet förväntas ligga på motsvarande 24 000 till 32 000 kronor.