Blixtsnabb skanner läser av mynt
En skanner som utvecklats för att hitta fel i flygplansmotorer har visat sig vara en skänk från ovan. I rekordfart kan maskinen ”gallra” arkeologiska föremål.
Med hjälp av en speciell röntgenteknik kan man nu få fram förvånansvärt exakta skanningar av svårt rostangripna eller ärgade mynt från forna tider. De ofta flera tusen år gamla mynten brukar vanligen påträffas nedgrävda i marken eller i krukor och vara kraftigt korroderade. Det har därför alltid varit en mödosam process för experterna att rengöra och därefter datera de ömtåliga mynten korrekt.
I ett nytt forskningsprojekt inom ett samarbete mellan British Museum och University of Southampton har man emellertid hittat en möjlighet att bestämma myntens ursprung mycket snabbt, och utan att människor över huvud taget behöver röra vid dem.
”Den här tekniken kan få enorm betydelse för hur vi i framtiden bedömer och studerar fynd. Nu kan vi få fram ett resultat inom några timmar – tidigare kan det ha tagit veckor eller månader”, säger Roger Bland från British Museum till tidningen The Guardian.
Tekniken, som ursprungligen utvecklats för att skanna turbinbladen på Rolls-Royces flygplansmotorer i jakt på eventuella fel, fungerar på så sätt att flera tusen tvådimensionella röntgenskanningar görs av mynten. Efter skanningarna sätts bilderna samman för att få fram en tredimensionell bild.
Roger Bland var den förste som testade tekniken på mynt. Han överraskade sina kolleger genom att på kort tid och enbart utifrån skannerbilderna identifiera och datera en samling romerska mynt. De låg hopklumpade inuti en lerkruka, som ännu inte tömts på jord.
Senare rengjordes mynten mycket noga på konventionellt sätt för att kontrollera om skanningen hade återgivit dem korrekt. Och det hade den – in i minsta detalj.
Nu ska arkeologer försöka använda den nya tekniken på flera andra arkeologiska föremål för att testa systemets användbarhet på material
som trä och ben.