Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Däniken har bland annat använt fornegyptiska reliefer som bevis för sina teorier om rymdvarelser. Här är förklaringen emellertid att den ursprungliga inskriptionen huggits om i forntiden. Nya och gamla hieroglyfer­ har smält samman och bildat underliga figurer.

Utforskning

"Varelser från yttre rymden byggde pyramiderna"

Alla större teknologiska landvinningar i historien – även pyramiderna – beror på besök från yttre rymden, hävdar populärarkeologins absoluta superstjärna.

Teori av Erich von Däniken
Född: 1935
Utbildning: Hotelldrift

Med mer än 63 miljoner sålda böcker är Erich von Däniken den alternativa arkeologins mästare. Hans huvudtes är att jorden sedan tidernas begynnelse flera gånger har fått besök av varelser från yttre rymden.

Vid varje besök har individerna gett människan nya kunskaper. Bevisen för att de varit här finns bland annat i diverse fornegyptiska reliefer, där Däniken hittat bilder av allt ifrån transformatorstationer och elektriska borrmaskiner till rymdskepp.

Erich von Dänikens första bok "Olösta gåtor ur mänsklighetens historia" kom år 1968. Den och hans följande 25 böcker har gjort honom till mångmiljonär.

Författaren har även föreslagit att det är rymdvarelser som byggt pyramiderna, rest de gåtfulla statyerna på Påskön och anlagt Stonehenge. ­

Varelsernas främsta bidrag var dock att de i urtiden parade sig med de primitiva människorna och därmed gav upphov till den moderna människan.

Som de flesta av sina kolleger inom genren har Däniken inga bevis för sina teorier, och det är inte många forskare som tar honom på allvar. Trots det skryter han med att han hållit 500 av sina 3000 föredrag vid olika universitet, och han är övertygad om att man en dag kommer att hitta bevis för rymd­besöken inne i pyramiderna.

”Och jag tror att de kommer tillbaka”, säger han.

Läs också:

Utforskning

Därför sände ryssarna upp hundar i rymden

1 minut
Utforskning

Piri Reis karta har blivit missförstådd

2 minuter
Utforskning

Tonårsflicka körde jorden runt i en T-Ford

25 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj