Myten om Eldorado föddes ur berättelser om en religiös ritual hos muiscafolket och spred sig snabbt bland de spanska upptäckarna.

Var Eldorado en hemlig inkastad?

Forskare menar att den legendariska gyllene staden Eldorado kan ha varit inkafolkets bäst bevarade hemlighet.

Guldskatter fraktade till Paititi

På 1500-talet intog spanska conquistadorer det mäktiga inkariket i Peru, och år 1572 var det endast staden Vilcabamba som fortfarande var fri. Spanska trupper belägrade staden men när de trängde in var den öde – invånarna hade flytt in i djungeln.

Några tillfångatogs igen, andra kom enligt inkafolkets egna berättelse, till en hemlig inkastad vid namn Paititi djupt inne i den brasilianska djungeln. Och de tog Vilcabambas guldskatter med sig.

Paititi var Eldorado

Forskarna menar att Paititi rent faktiskt fanns och att det är samma stad som den sägenomspunna staden Eldorado, som skattjägare har sökt efter i flera hundra år.

År 2007 hävdade en grupp forskare att de hade funnit ruinerna efter Paititi. Det var dock falskt alarm – ruinerna visade sig vara naturligt formade stenformationer.

Läs hela historien om den mytomspunna staden, Eldorado, i artikeln från Världens Historia nr 2/2015 - ladda ner den här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...