Ubåt tar turister med till Titanic

Med anledning av 100-årsminnet av Titanics förlisning arrangerar ett amerikanskt företag nu en expedition för turister ned till vraket.

"RMS Titanic"s stäv sedd från den ryska undervattensfarkosten MIR I.

Den stora plånboken måste fram, om du med egna ögon vill se vraket av det legendariska fartyget Titanic. Närmare 420000 kronor kostar den expedition som det amerikanska företaget Blue Fish står bakom i samband med 100-årsminnet av fartygets förlisning.

Kort efter jubileet kommer ubåten MIR att dyka ned till vraket, och i cirka 12 timmar kan de ombordvarande turisterna komma alldeles nära Titanic och få ett intryck av historiens mest berömda fartyg.

Titanic – osänkbar lyx

Titanic var inte enbart det största och mest luxuösa fartyget någonsin. Det sades också vara osänkbart. När fartyget därför den 15 april 1912 sjönk med över 1500 passagerare, föddes en legend. Förlisningen har sedan dess fascinerat miljoner människor och resulterat i böcker, musikaler och filmer men också en lång jakt på vraket.

År 1986 hittade den amerikanske marinarkeologen Robert Ballard fartyget på 3800 meters djup utanför Newfoundlands kust. Trots att Titanic brutits i två delar, kunde Ballard konstatera att fartyget var relativt välbevarat.

Efter upptäckten har flera undervattensexpeditioner besökt vraket, och turister har också börjat strömma till. På jubileumsturen finns det emellertid bara några få lediga platser, och Blue Fish uppmanar intresserade att anmäla sig snarast möjligt.

Se videoklipp om turen här: