Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Shackletons legendariska fartyg hittat

Trots mer än 100 år på havets botten utgör polarforskaren Ernest Shackletons fartyg en förbluffande syn.

Polarforskaren Ernest Shackleton blev 1915 av med sitt fartyg Endurance, när det skruvades ner av packisen utanför Antarktis. Det blev startskottet till en av historiens mest imponerande räddningsaktioner, som gjorde Shackleton (1874–1922) berömd i hela världen.

Experter har länge trott att isen hade krossat det ång- och segeldrivna Endurance, men nu har medlemmarna av den så kallade Endurance22-expeditionen funnit vraket, och det är anmärkningsvärt välbevarat.
Tretusen meter under Weddellhavets yta tog forskarnas fjärrstyrda miniubåt bilder av aktern, där namnet Endurance tydligt går att urskilja.

Fartygets namn syns fortfarande klart och tydligt i aktern.

© Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

”Vi har framgångsrikt genomfört världens svåraste sökande efter ett fartygsvrak. I packis som ständigt flyttar på sig, snöstormar och temperaturer på under 18 minusgrader. Vi har gjort vad många sa var omöjligt”, jublar expeditionsledaren John Shears.

Är i perfekt skick

Vraket skyddas av Antarktisfördraget, och inga bärgningsförsök kommer därför att göras, försäkrar Endurance22-expeditionen. Shackletons berömda fartyg kommer endast att fotograferas och filmas.

Endurance gick till botten i Weddellhavet och ligger i dag på djupt vatten utanför Antarktiska halvön.

© VÄRLDENS HISTORIA

Vraket löper ingen omedelbar risk att brytas ner, försäkrar expeditionens direktör Mensun Bound:

”Detta är säkert det finaste fartygsvrak av trä jag någonsin har sett. Vraket står upprätt på havsbottnen, intakt och i perfekt skick”, säger Mensun Bound.