På katastrofkurs mot Nordpolen
År 1897 ger sig tre svenskar av i en luftballong, som de strax före start döpt till Örnen, i hopp om att bli de första att nå Nordpolen. Planen visar sig vara hopplöst naiv och ballongen havererar på Norra ishavet. Ute på drivisen börjar en kamp på liv och död.

Efter nästan tre dagar i luften dunsade Andrées luftballong ned på isen.
Ballongfararen och expeditionsledaren Salomon August Andrée står i gondolen och stirrar intensivt på de tre männen som med var sin yxa i handen står redo att kapa repen på Andrées order.
En kylig vind har de senaste timmarna piskat mot det klena ballonghuset och fått tågverk och barduner att tjuta. Den stora ballongen inne i huset har länge svajat från sida till sida – som om den har velat bli fri.
Det är den 11 juli 1897. Bergen och fjordarna utanför Danskön i västra Svalbard är täckta av is och snö. S.A. Andrée, en apotekarson från Gränna, står redo för avgång i sin ballong.
Enligt planerna ska han tillsammans med sina två medarbetare, Nils Strindberg och Knut Frænkel, lyfta från det stora ballonghuset, sväva ut över polarhavets ismassor och slutligen nå Nordpolen.
Där ska de tre männen kasta ned en boj som bevis på att de har vunnit kapplöpningen om att komma först till Nordpolen.
Efter det ska männen fortsätta sin färd för att sedan landa säkert på antingen den ryska eller den amerikanska sidan av Berings sund efter 3 700 kilometers flygning och knappt en vecka i luften.
År 1897 är ballongflygning ännu i sin linda, och den riskfyllda resan bevakas av pressfolk från hela världen.
Hemma i Sverige har Andrée redan hjältestatus och många hoppas att han ska placera sitt hemland på polarforskningens världskarta.
Uppståndelsen har inte blivit mindre av att bland andra den världsberömde Alfred Nobel och kung Oscar II stödjer det ambitiösa projektet.
Andrée själv är optimistisk. De senaste åren har han flugit några gånger i testballong och även om han har råkat ut för en del incidenter anser han sig nu kunna manövrera en luftballong.
Andrée hävdar till och med att han har uppfunnit ett styrsystem som med hjälp av släplinor och segel kan få en fritt svävande ballong att ändra kurs med upp till 30 grader.
Om bara vindriktningen är någorlunda gynnsam hävdar Andrée att turen tvärs över Nordpolen ska kunna genomföras utan problem.