Kapten Cooks fartyg hittat

Brittiska dokument från 1700-talet visar att den kända upptäcktsresandens skepp sänktes utanför Nordamerikas kust.

Endeavour var avsedd för att frakta varor till och från England men fick ett helt annat öde.

© National Library of Australia

Amerikanska marinarkeologer säger sig ha gjort ett stort framsteg i jakten på ett av

Storbritanniens mest berömda skepp.

Noggranna studier av brittiska sjöfartsarkiv visar att kapten Cooks skepp HMS Endeavour år 1778 sänktes utanför Newport.

Det skedde mitt under ­ameri­­­­­k­anska frihetskriget (1775-83) när britterna intog staden Newport. Men de kände sig snart hotade av fransmännen som var amerikanernas allierade.

Fransmännen fick inte komma inom skotthåll

En stark fransk flotta närmade sig i full fart och britterna blockerade därför inseglingen till

hamnen genom att sänka 13 uttjänta fartyg på grunt vatten.

Ett av dem var Endeavour – eller rättare sagt Lord Sandwich, som skeppet hette år 1778. Förra året hittade dykare nio av skeppen i Narragansett Bay – den grunda viken utanför Newport.

Undersökningar av brittiska arkiv har visat att Endeavour var en del av en grupp på fem fartyg som sänktes nära ett kanonbatteri på kusten för att fransmännen inte skulle kunna ta sig inom skotthåll. Dykare har redan hittat fyra av fem vrak, men om Endeavour är ett av dem vet forskarna ännu inte med säkerhet.

Tre snabba frågor

Ledare för Rhode Island Marine Archaeology Project

  • Hur säkra är ni på att ni hittat En­dea­vour?

    Vi vet nu med säkerhet att Lord Sandwich – mer känd som HMS Endeavour – var en del av en grupp på fem skepp som sänktes utanför Newport år 1778. Vi vet var fyra av de fem skeppen ligger så vi har 80 procents chans att identifiera kapten Cooks gamla fartyg.

  • Vad blir nästa steg?

    De nya uppgifterna från de brittiska arkiven gör att vi vet på ett ungefär var det femte och sista skeppet sänktes. Under år 2016 kommer dykare att undersöka området och om vi hittar vraket är vi helt säkra på att ett av fartygen är Endeavour.

  • Och vad händer sen? Med våra sponsorers hjälp hoppas vi kunna uppföra en byggnad där experter kan undersöka och konservera de föremål som vi bärgar från far­tygen. På så vis kan vi ta reda på vilket av dem som är Endeavour.

Kapten Cook genomförde den första av sina legendariska världs­omseglingar på Endeavour år 1768–1771 Han utforskade bl.a. östra Australien.

© Getty Images

Skeppet bytte namn tre gånger

Ägarbyten och nya namn gjorde jakten på Endeavour besvärlig.

  • 1764: Det 30 meter långa bark­skeppet sjösattes som civilt lastskepp under namnet Earl of Pembroke.
  • 1768: Den brittiska flottan köper fartyget och döper om det till HMS Endeavour (Hans Majestäts Skepp).
  • 1775: Efter Cooks resa säljs Endeavour till en skeppsredare som året därpå hyr ut henne under namnet Lord Sandwich II.