Moesgaard Musem/Public Domain
Stenåldersspänne över jordklotet

Järnålderskorp flyger nu runt i rymden

Ett litet danskt järnåldersmycke har skickats på uppdrag till den internationella rymdstationen.

Hugin-uppdraget.

Så kallar Europeiska rymdorganisationen (ESA) det projekt där den danske astronauten Andreas Mogensen nyligen skickades på ett sex månader långt uppdrag till den internationella rymdstationen.

Det var Andreas Mogensen själv som föreslog namnet:

"Astronauter är upptäcktsresande som reser ut i rymden för att samla information som ökar vår kunskap om vår värld. Som Hugin, som skickades ut varje dag för att flyga runt jorden och föra tillbaka information till Odin", förklarar astronauten och syftar på den ena av den nordiska gudens två korpar, Hugin och Munin.

Mogensen har faktiskt tagit med sig sin egen lilla Hugin på resan i form av en fibula, ett slags spännesmycke format som en korp.

Fibulan kommer från Moesgaard Museum i Århus och härstammar ursprungligen från omkring 600 e.Kr.

Tradition att skicka historiska föremål ut i rymden

Det är varken första gången Andreas Mogensen är i rymden eller första gången han har med sig ett föremål från Moesgaard Museum.

När den danske astronauten tillbringade åtta dagar i rymden 2015 hade han med sig en brynsten från vikingatiden.

Brynsten i halskedja i rymden

År 2015 skickades en brynsten till den internationella rymdstationen (ISS). Den kom ursprungligen från Norge, men hade hamnat i Danmark och har nu färdats ut i rymden.

© Moesgaard Museum

Idag är stenen utställd på Moesgaard Museum.

Förutom vikingakorpen från Moesgaard hade Andreas Mogensen också med sig ett litet runt guldsmycke, en så kallad brakteat, från 400-500-talet e.Kr. - ett lån från Nationalmuseet i Köpenhamn.