Brittisk äventyrare skrev världens första reseguide
År 1855, mer än 100 år innan Lonely Planets populära reseguider kom, skrev den brittiske äventyraren Francis Galton världens första handbok för upptäcktsresande.

Sir Francis Galton uppdaterade sin reseguide under 17 år, då han gjorde sina erfarenheter under en expedition i David Livingstones fotspår genom Sydvästafrika.
Francis Galton hade en pragmatisk inställning till saker och ting.
Problem var bara utmaningar han inte hittat lösningen på än – och problem fanns det gott om år 1851 när Galtons kartläggningsexpedition befann sig på de torra slätterna i sydvästra Afrika:
”Vatten var en daglig anledning till bekymmer. Vanligtvis kunde det bara tillhandahållas på de platser där de infödda nyligen lyckats gräva fram det.
Under regnperioden är landet översvämmat och pölar kan finnas överallt men de försvinner snabbt – delvis på grund av avdunstning, men främst för att vattnet sipprar ned i den sandiga marken”, skrev han efter hemkomsten.
Det var situationer som denna som gav den brittiske upptäcktsresanden en revolutionerande idé: Alla de praktiska erfarenheter han skaffat sig under sin två år långa expedition kunde bli till nytta för andra äventyrare.
Han hade själv, och för egna pengar, ordnat med expeditionen och de flesta praktiska göromål – t.ex. hur många oxar en expedition behöver, vilka folkslag som är mest arbetsvilliga som bärare, och så vidare.
Det var dyrköpta erfarenheter som Galton själv fick lösa under resans gång. När han återvänt till Storbritannien i april 1852 beslöt han sig för att samla sina kunskaper i ett uppslagsverk.
Galton kunde knappast ha valt en bättre tidpunkt för sin bok. Upptäcktsresor var ett hett ämne, både i landets tidningar och som samtalsämne inom alla samhällsklasser.
Äventyrare som Richard Burton, Heinrich Barth och David Livingstone kom hem från jordens outforskade trakter med fantastiska historier om exotiska folkslag, överväldigande naturupplevelser och djurarter som ingen tidigare hade hört talas om.