ESO/J. Colosimo & The Mariner's Museum Collection
Magellan

Astronomer: Magellan bör få sitt namn borttaget från stjärnorna

Upptäckaren Ferdinand Magellan gav sitt namn till två dvärggalaxer, men detta hedrar ett våldsamt, kolonialistiskt arv, enligt flera astronomer. De vill att allt på himlen som är uppkallat efter Magellan ska byta namn.

I århundraden har den portugisiske upptäcktsresanden Ferdinand Magellan åtnjutit ett sällsynt privilegium. Han fick inte bara en, utan två galaxer uppkallade efter sig.

Vintergatans galaxer, det stora och lilla magellanska molnet, rör sig runt Vintergatan och glittrar iögonfallande över jordens södra halvklot.

Men nu vill ett antal astronomer döpa om galaxerna. De hävdar att Magellan var en mördare som förslavade och förstörde ursprungsbefolkningens hem under sin expedition 1519-1522, den första som gick runt jorden. Forskarna anser att portugisens namn inte längre bör hedras genom att förknippas med galaxerna.

"Magellan begick fruktansvärda handlingar. I det som blev Guam och Filippinerna brände han och hans män byar och dödade deras invånare", säger astronomen Mia de los Reyes från Amherst College i Massachusetts.

Magellan överlevde inte Filippinerna

Magellans berömda expedition var spansk och syftade till att hitta en väg över Stilla havet till Moluckerna, en ögrupp i dagens Indonesien som levererade sällsynta kryddor till Europa. Expeditionen blev en succé och slutade med världens första världsomsegling. Magellan var dock inte med hela vägen utan dödades i det som nu är Filippinerna.

På de filippinska öarna hade Magellan flera sammandrabbningar med lokala stammar. Antingen för att de europeiska sjömännen kände att de blev rånade eller för att de blev inblandade i lokala maktkamper. Slaget vid Mactan 1521, som ledde till Magellans död, började när Lapulapu-stammens kung vägrade att konvertera till kristendomen och kungen av Cebu – Lapulapus stora rival – uppmanade Magellan att attackera honom.

Expeditionen var i allmänhet otroligt hård. Endast 18 av den ursprungliga besättningen på 270 personer klarade sig hela vägen, delvis på grund av att många dödades på de filippinska öarna.

Magellan monument

Flera statyer och monument har rests över Magellan runt om i världen, bland annat detta i Filippinerna, som sägs stå på exakt den plats där portugisen dog.

© Ipepot

Portugisen bör tas ner från himlen

I en artikel I tidskriften APS Physics uppmanar astronomen Mia de los Reyes Internationella Astronomiska Unionen att byta namn på de Magellanska molnen. Unionen ansvarar för namngivningen av astronomiska objekt.

"Jag och många andra astronomer anser att astronomiska objekt och anläggningar inte bör namnges efter Magellan eller någon annan med ett våldsamt, kolonialistiskt arv."

Och det är inte bara Magellans handlingar som borde leda till att hans namn tas bort från himlen, enligt professor David Hogg vid New York University.

"Det primära problemet är att galaxerna inte är hans upptäckt", säger han till webbplatsen Space.com.

Magellan reste med den lärde Antonio Pigafetta, som faktiskt studerade de två galaxerna under expeditionen.

Magellanska molnen

Baserat på petroglyfer som hittats i Chile och på andra platser, tror forskare att de Magellanska molnen har observerats i årtusenden.

© Ryan Trainor

Astronomerna hävdar också att de två galaxerna alltid har varit så distinkta att ursprungsbefolkningar på södra halvklotet hade sina egna namn för dem.

"När vi upprätthåller namnen på personer som Magellan, vars liv och arv aktivt har orsakat skada, alienerar vi de samhällen som har skadats", säger Reyes till tidningen The Guardian.

Magellans namn finns överallt

Astronomernas krav ska ses i ljuset av en växande trend att ändra historiska namn och beteckningar som idag kan uppfattas som stötande.

I Magellans fall är dock namnfrågan ganska omfattande. I Chile är de två 6,5 meters Magellanteleskopen och det kommande Giant Magellan Telescope alla uppkallade efter upptäcktsresanden. Enligt Mia de los Reyes bör de också byta namn.

Dessutom finns Magellans sund, som förbinder Atlanten och Stilla havet och som Magellan och hans besättning var de första européerna att segla igenom. Här har dock astronomerna ännu inte krävt en namnändring.

Magellans berömda upptäckarkollega Christoffer Columbus, var direkt ansvarig för tusentals inföddas död under sina expeditioner – långt fler än Magellan kan klandras för. Och indirekt beräknas han ha flera miljoner liv på sitt samvete. Ändå har Columbus fått ett helt land, flera provinser och flera städer uppkallade efter sig runt om i världen.

Astronomer anser till en början att man bör vara mer försiktig när man namnger stjärnor och arter. Många hävdar också att himlakroppar inte längre bör namnges efter personer som kan visa sig vara problematiska. De hänvisar till exempel till Nasas Marsrobotar "Curiosity", "Perseverance" och "Spirit", som hedrar ideal istället för människor.

Som ett alternativ till de Magellanska molnen har "Mjölkmolnen" föreslagits som nytt namn.