Sotheby's/National Archives of Canada
Franklin expeditionen, Francis Crozier, HMS Terror

14 fotografier av dödsdömda upptäcktsresande hittade

Några dagar före den ödesdigra Franklin-expeditionen ställde Francis Crozier och 13 andra officerare upp på fotografering. Ingen av dem överlevde resan. Nu har bilder på de dödsdömda männen dykt upp igen.

En dag i mitten av maj 1845 ställde Francis Crozier och 13 av hans officerskollegor upp för fotografering på expeditionsfartyget HMS Erebus. Det var både första och sista gången männen lät sig fotograferas.

Tre dagar senare seglade de som medlemmar i Franklin-expeditionen mot nordväst i hopp om att hitta Nordvästpassagen, sjövägen längs den nordligaste delen av den amerikanska kontinenten.

Ingen av dem överlevde resan.

Fynd av anteckningar gömda i stenrösen visar att expeditionens två fartyg, Erebus och Terror, fastnade i isen norr om den kanadensiska kusten. Under de följande åren dog förmodligen alla besättningsmedlemmar av svält och kyla.

När expeditionens öde blev känt tryckte tidningarna träsnitt gjorda efter fotografier av upptäcktsresandena.

Men originalbilderna betraktades därefter som förlorade - tills nu, när en ättling till expeditionsledaren Sir John Franklin har överlämnat en komplett uppsättning till auktionshuset Sotheby's.

Bilderna på de 14 poliserna är daguerreotypier, en tidig form av fotografier, tagna av fotografen Richard Beard, som 1841 öppnade världens första fotografiska studio i London.

Beard gjorde två uppsättningar kopior. Den andra - och hittills enda kända uppsättningen - förvaras på Scott Polar Research Institute, men är inte komplett. Bland annat saknas fotot av kapten Crozier.

Franklin expeditionen, besättning, Nordvästpassagen

Porträtten visar 14 av de 129 besättningsmedlemmarna på Franklin-expeditionen. Sir John Franklin ses på andra raden i mitten. Crozier avbildas till höger om honom.

© Sotheby's & National Archives of Canada

Expeditionen slutade i en dödsmarsch

Crozier spelade en viktig roll under expeditionen, eftersom han ledde de överlevande deltagarna i ett försök att hitta hjälp efter Franklins död.

Männens sökande förvandlades istället till en dödsmarsch över isen.

Historiker tror att Crozier var en av de sista överlevande från expeditionen och omkom 1848.

Fotografierna, som nu är till salu hos Sotheby's i London, är dekorerade med förgyllning på officerarnas uniformsknappar, epåletter och hattar.

Bilderna är värderade till ett värde på mellan 150 000 och 200 000 pund, motsvarande mellan 2 och 2,7 miljoner svenska kronor.