11 stora upptäcktsresande

De utforskade jordens okända trakter och upptäckte länder, folkslag och skatter: möt Marco Polo och tio andra stora äventyrare.

Människan är av naturen nyfiken, och genom hela historien har detta visat sig inte minst i vår utforskning av jordens okända trakter. Många upptäcktsresande har gett sig iväg till platser som ingen tidigare har besökt och funnit dittills okända länder, folk, arter och skatter.

Här är 11 av de viktigaste upptäcktsresandena och deras bedrifter.

1. Hanno från Karthago (levde omkring år 500 f Kr)

Utforskade Afrikas norra och nordvästra kust. Enligt några berättelser nådde han ända fram till Centralafrika, och där nedtecknade han en av de första kända beskrivningarna av gorillor.

2. Pytheas ( ca 380 f Kr – 310 f Kr)

Denne grekiske resenär, som utgick från Marseille i Sydfrankrike, var den förste som seglade runt det som nu är de brittiska öarna. Han utforskade också det nuvarande Tyskland.

3. Marco Polo (1254–1324)

Venetianaren Marco Polo färdades längs Sidenvägen till Kina och lade en lång rad år på att utforska Kina och stora delar av västra Asien.

4. Christoffer Columbus (1451–1506)

År 1492 kom Columbus till Nya världen och gjorde sedan flera expeditioner för att utforska Karibien. Han satte dock faktiskt aldrig foten på nordamerikansk jord.

5. Vasco da Gama (1469-1624)

Hade en lång karriär som upptäcktsresande och var bland annat den förste som seglade söder om Afrika för att komma till Indien.

6. Ferdinand Magellan (1480–1521)

Hans expedition var den första fullständiga världsomseglingen, och deltagarna var till exempel de första européer som såg Stilla havet. Det hände på en ovanligt lugn dag, vilket är bakgrunden till det namn som havet har i dag. Magellan själv kom aldrig hem utan dog på Filippinerna.

7. Jacques Cartier (1491–1557)

Fransmannen Cartier hade särskilt blicken riktad mot norr, och det blev han som upptäckte Kanada.

8. Abel Tasman (1603–1659)

Holländaren Abel Tasman var bland mycket annat den som upptäckte Nya Zeeland och Tasmanien.

9. David Livingstone (1813–1893)

Den skotske missionären Livingstone var den förste europé som på allvar utforskade det centrala Afrika. Han blev också den förste europé som såg det som i dag kallas Victoriafallen.

10. Fridtjof Nansen (1861–1930)

Nansen korsade som den förste den grönländska inlandsisen år 1888.

11. Roald Amundsen (1872–1928)

Amundsen var den förste som nådde Sydpolen. Han var också den förste som färdades genom Nordvästpassagen, men under sina försök att nå även Nordpolen försvann han.

Läs också:

Upptäcktsresor

Ingen bedragare: Marco Polo VAR i Kina

2 minuter
Upptäcktsresor

Ingen trodde på Marco Polos sagolika berättelser

7 minuter
Upptäcktsresor

I hälarna på Marco Polo: Sjöfarare på livsfarlig guldjakt i Asien

16 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!