Vrakdel kommer från Amelia Earharts flygplan

Forskare har slagit fast att en aluminiumbit som hittats på ön Nikumaroro är från det mytomspunna flygplan som försvann år 1937.

Flera fynd hävdas komma från det berömda planet, och för första gången har forskarna kunnat bevisa sina påståenden.

Forskare säkra på att vrakdel är från Amelia Earharts flygplan

För första gången någonsin är forskarna säkra på att man funnit en vrakdel från piloten Amelia Earharts plan. Hon försvann spårlöst den 2 juli 1937 under ett försök att flyga jorden runt.

Vrakdelen är en aluminiumplatta som hittades år 1991 på Nikumaroro, en ö som ligger i Stilla havet mellan Australien och Hawaii. Nu har forskarna hittat bevis för att plattan sattes fast på Earharts plan under en reparation i Miami, en månad innan hon försvann.

"Plattans storlek, form, material och nitmönster kan kopplas ihop med Earharts plan, som ett fingeravtryck kan bindas till en människa", säger Ric Gillespie, chef för forskarteamet TIGHAR, till Discovery News. Gillespies teori är att piloten nödlandade på Nikumaroro med sin navigatör och att planet sedan fördes bort av tidvattnet. Båda omkom på ön. En sonarskanning har avslöjat ett objekt på havsbottnen som skulle kunna vara ett plan. TIGHAR har planerat att genomsöka området i juni.

Plattan passar ihop

Aluminiumplattan sattes fast över ett trasigt navigations­fönster. Bilden är tagen en månad innan Earhart försvann.

Forskarteamet TIGHAR har noggrant jämfört vrakdelen med ett plan av samma typ som det Amelia Earhart flög, ett Lockheed Electra. Såväl plattans storlek, form och material som nitmönstret passar ihop med flygplanstypen.