Ny bok: Earhart blev tagen av japanerna

Den legendariska piloten Amelia Earhart togs tillfånga av japanerna under sitt försök att flyga jorden runt 1937 och sattes i fångläger. Efter andra världskriget levde hon vidare under med ny identitet, konstaterar en ny bok.

1932 flög Amelia Earhart som den första kvinnan ensam över Atlanten. Bedriften gjorde henne känd och mycket populär och hon skrev flera böcker om sina bravader.

© Library of Congress

Earhart försvann spårlöst

År 1937 försvann den amerikanska piloten Amelia Earhart spårlöst under ett försök att flyga jorden runt. Sedan dess har historikerna debatterat hur en av 1900-talets mest berömda kvinnor kunde gå upp i rök.

Men nu tror sig den amerikanske författaren W.C. Jameson ha löst en av historiens största gåtor.

Flygresa var spionuppdrag

Den officiella versionen är att den synnerligen rutinerade Earhart störtade i närheten av en liten ö i Stilla havet efter att ha förbrukat allt bränsle och drabbats av dåligt väder.

Enligt Jameson var Amelia Earhart i själva verket spion för USA och hennes försök att flyga jorden runt var bara en täckmantel för att spionera på Japan.

Earharts flygplan var nämligen utrustat med speciella kameror, som skulle fotografera japanska militärinstallationer på öarna i Stilla havet.

Tvungen att byta namn

Dessvärre tillfångatogs Earhart av japanerna och fick tillbringa andra världskriget i ett fångläger, konstaterar Jameson.
Efter Japans nederlag 1945 frigavs hon och reste tillbaka till USA, där hon levde under en ny identitet fram till sin död 1982.

Jameson menar att Earhart tvingades att skaffa sig en ny identitet, därför att president Franklin D. Roosevelt var rädd att han skulle förlora folkets stöd om de fick reda på att han hade låtit en så älskad offentlig person som Earhart sitta i fångläger utan att ha försökt befria henne.

”Roosevelt skulle ha stämplats som feg och oduglig. Hans image skulle aldrig ha överlevt ett sådant angrepp”, förklarar Jameson för den brittiska tidningen Daily Mail.

Expert backar upp teori

Jamesons nya bok har skrivits i samarbete med Greg Feith, en pensionerad pilot och seniormedarbetare hos statliga National Transportation Safety Board (NTSB), som bland annat undersöker flygolyckor i USA.

Även Feith – som ofta blir tillfrågad i egenskap av expert i utredningar av flygolyckor – backar upp idén om att Earharts försvinnande bara är ett sätt att mörklägga en av historiens största skandaler.

Dokument har försvunnit

Jamesons slutsats baseras bland annat på det faktum att ett stort antal dokument om Earhart-fallet har försvunnit under mystiska omständigheter eller har hemligstämplats.

Viktiga sidor från loggböckerna ombord på fartyget Itasca – som hade den sista kontakten med Earhart – har exempelvis försvunnit och 113 dokument i fallet är fortfarande hemligstämplade.

En annan detalj som – enligt Jameson – pekar på en sammansvärjning är en rad ögonvittnesskildringar från fiskare i området, som påstår sig ha sett Earhart föras bort av japanska soldater.

Dessutom ska en kvinna utklädd till nunna ha befriats från ett japanskt fångläger i Kina den 17 augusti 1945 – en kvinna som enligt Jameson var självaste Earhart.

Metallbitar upphittade 2015

W.C. Jameson är bara den senaste av en lång rad personer som har försökt kartlägga Earharts öde.

Amerikanerna Les Kinney och Dick Spink deklarerade till exempel sommaren 2015 att de hade hittat metallbitar nära Marshallöarna, som kan vara rester av hjulet och instrumentbrädan på Earharts flygplan.

Metalldelarna undersöks fortfarande och om de visar sig tillhöra Earhart kan de backa upp Jamesons teori, eftersom Marshallöarna var ockuperade av japanerna 1937.

Läs hela historien om Amelia Earhart och hennes soloflygning över Atlanten.