Amelia Earhart framför det flygplan hon försvann i 1937.

© Shutterstock

Mysteriet med Amelia Earhart kan vara löst

Ända sedan den världsberömda piloten Amelia Earhart år 1937 försvann med sitt flygplan någonstans över Stilla havet har hennes död varit en gåta. Nu hävdar en amerikansk forskare att han vet vad som hände med henne.

6 april 2018 av Pernille Mogensen

De mänskliga kvarlevor som 1940 hittades på Stillahavsön Nikumaroro tillhör med 99 procents sannolikhet den kvinnliga piloten Amelia Earhart.

Det är slutsatsen i en ny artikel, som publicerats i tidskriften Forensic Anthropology, och som den amerikanske antropologen Richard L. Jantz vid University of Tennessee står bakom.

Earhart ville flyga runt jorden

Den 2 Juli 1937 lyfte Amelia Earhart och hennes navigatör Fred Noonan från Stillahavsön Papua Nya Guinea i Earharts Lockheed Electra E10-flygplan. Kursen var satt mot ön Howland, som ligger cirka 4000 kilometer från Papua Nya Guineas kust.

Sträckan mellan de båda Stillahavsöarna var endast en liten del av Earharts planerade rutt, för 40-åringen hade bestämt sig för att hon skulle bli den första kvinnan i världen som flög runt hela jorden.

Så långt nådde hon emellertid aldrig, för någonstans mellan Papua Nya Guinea och ön Howland störtade troligen planet.

Britter fann kvarlevor

Vad som egentligen hände de båda flygentusiasterna har länge varit ett stort mysterium, men nu hävdar Richard L. Jantz att Erharts kvarlevor hittades 1940.

På den obebodda Stillahavsön Nikumaroro, som ligger cirka 640 kilometer sydost om ön Howland fann en grupp britter år 1940 nämligen ett antal uppseendeväckande föremål.

Bland dessa fanns åtskilliga mänskliga skelettdelar, en damsko, ett navigationsinstrument och en flaska med örtlikören Benedictine.

Redan 1940 misstänkte man att benen och föremålen kunde härröra från det saknade flygplanet, och därför skickades utredare till ön.

Undersökningarna av kvarlevorna visade emellertid den gången att de sannolikt tillhört en medelålders polynesisk man, som varit cirka 167 centimeter lång.

Det resultatet ifrågasätter Richard L. Jantz nu.

Benen har försvunnit

Jantz har inte själv haft tillgång till kvarlevorna, eftersom de är försvunna, men utifrån de mätningar och anteckningar som utredarna gjorde 1940 anser han att det inte kan röra sig om ben från en medelålders polynesisk man.

Tvärtemot anser han att benens mått överensstämmer med de mått som Earharts skelett måste ha haft. Det baserar han på framför allt Earharts kroppsbyggnad och långa ben.

”Om benen inte tillhört Earhart, så kommer de från någon som liknade henne på pricken”, skriver han bland annat i sin artikel.

Samtidigt påpekar forskaren att det är begränsat vilka andra personer föremålen och kvarlevorna kan ha tillhört.

De enda saknade människorna i området utöver Earhart och hennes navigatör är elva besättningsmedlemmar, som omkom när deras skepp förliste utanför ön år 1929.

Jantz utesluter i sin undersökning att benen kan ha tillhört navigatören Noonan, eftersom han var för lång för att matcha de funna benen, och samtidigt utesluter han även de saknade sjömännen, eftersom navigationsinstrumentet inte kan ha tillhört ett fartyg.

”Vi vet att Amelia Earhart befann sig i området vid Nikumaroro, när hon försvann. Och vi har hittat mänskliga kvarlevor som överensstämde helt med henne och inte med de flesta andra människor”, skriver han i artikeln. 

”Tills det finns några slutgiltiga bevis för att benen inte härrör från Amelia Earhart är det mest sannolika att det är hennes”, konstaterar Richard L. Jantz i sin analys.

Vilken historisk person är du?

Svara på 41 frågor om dig själv, och få reda på vilken av historiens största personligheter du påminner mest om i VÄRLDENS HISTORIAS ultimata personlighetstest. 

Kanske är du intresserad av...