Aleksej Leonov: Rysslands hopp i rymdkapplöpningen med USA
Ryssarna satsar allt på att vinna ytterligare en seger över USA i rymdkapplöpningen. Men tiden är knapp. Kosmonauten Aleksej Leonov skickas i väg i en icke färdigbyggd farkost där luckan är för trång, rymddräkten livsfarlig och autopiloten trasig.

Aleksej Leonov på väg mot det okända. Hans rymddräkt har aldrig testats.
Sovjetunionen satsar stort i rymdkapplöpningen
Mörkret har sänkt sig över de iskalla stäpperna kring Bajkonur, Sovjetunionens rymdbas i Kazakstan. De båda kosmonauterna Aleksej Leonov och Pavel Beljajev har gått in på sitt rum för att lägga sig när dörren öppnas. In stiger chefen för det sovjetiska rymdprogrammet. Han verkar spänd och trött, och svettpärlor glittrar på överläppen.
”Alla data från den obemannade färden är borta”, meddelar han korthugget.
En obemannad Voschod-rymdkapsel av samma typ som Leonov och Beljajev ska skickas upp i om bara tre veckor har just exploderat i rymden. Uppskjutningvar det sista testet innan det blir kosmonauternas tur. Nu har ryssarna en enda kapsel kvar.
”Om vi använder den till ännu en obemannad färd för att testa utrustningen före din rymdpromenad, Lyosja, försenas din resa ett helt år”, förklarar chefen för de båda unga männen.
Han betonar att de måste välja själva. Samtidigt berättar han att amerikanerna alldeles snart är redo att skicka upp en astronaut på historiens första rymdpromenad.
Året är 1965, och sedan Sovjetunionen åtta år tidigare sände upp världens första satellit, Sputnik, har ryssarna tagit seger efter seger i rymdkapplöpningen mot amerikanerna: första levande varelsen i rymden (1957), första människan i rymden (1961) och första kvinnan i rymden (1963).
Men priset har varit högt och det har tagits risker, både med utrustningen och med kosmonauternas liv. Raketerna som används för att skicka upp kosmonauterna är egentligen utvecklade som de första interkontinentala ballistiska missiler som ska kunna nå USA med kärnvapenstridsspetsar. De är gigantiska och drar enorma mängder bränsle. År 1960 exploderade en av dem på uppskjutningsrampen och nästan 200 personer brändes till döds, en katastrof som mörkades av den kommunistiska regimen.
På sitt rum funderar Leonov och Beljajev över läget. Deras gode vän Jurij Gagarin, den första människan i rymden, var nära att brinna upp. Av de senaste sju obemannade rymdfärderna har bara två kommit tillbaka. Men de vill inte förlora kampen mot USA:
”Vi är beredda!”